Yeni Zelanda Kamp Yolculuğu (81. – 90. Günler)

Yeni Zelanda kamp yolculuğumun 81. ve 90. günleri arası ağırlıkla kuzey adasının kuzeyinde geçti. Yeni Zelanda’nın bu bölgesindeki gezi notlarıma gün gün aşağıda ulaşabilirsiniz.

Taupo - Northland Road Trip - New Zealand
Taupo – Kerikeri arası yolculuğum (Büyük resim için tıklayın)

Yeni Zelanda’da Kamp Yaparak Gezmek

81. Gün

Rota: Taupo > Te Kauwhata (200 Km)

Kamp Yeri: Te Kauwhata Domain (Ücretsiz) 

Gezdiğim Yerler: Tirau, Hamilton Gardens (Park)

Günün Özeti: Güzel şehir Taupo’ya veda etme zamanı geldi. Yamurlu bir günün sabahında yola çıktım ve ilk durağım Tirau adlı küçük bir kasabaydı. Yeni Zelanda’nın en küçük yerleşim birimleri bile turist çekmek için ne yapması gerektiğini keşfetmiş durumda. Burada iki farklı binanın dışını koyun ve köpek şeklinde giydirmişler. Durmamanız ve şaşırmamanız imkansız. Ayrıca ana yol üzerindeki diğer binaların üzerindeki tabelalar da renkli ve komik tasarımda. Turizmi canlandırmak isteyen şehirler Yeni Zelanda’daki örneklere göz atmalı. Yeni Zelanda’da gördüğüm bazı teknik ve çözümleri Samsun’da faaliyete geçirmek adına bir çalışma içine gireceğim. Tirau’dan sonra Yeni Zelanda ölçeğinde büüyk bir şehir sayılan Hamilton’a vardım. Buradaki ‘Hamilton Gardens’, farklı ülkelerden esintiler sunan konsept bahçeleri de içerisinde bulunduran büyük bir park. Yeni Zelanda’nın kesinlikle en güzel parklarından biri. Tüm gününüzü burada keyifle geçirebilirsiniz. Parkı kapatana kadar içeride kaldım ve ardından kamp yerine geçtim.

Hamilton Gardens - New Zealand

82. Gün

Rota: Te Kauwhata > Whatipu (140 Km)

Kamp Yeri: Whatipu Campground (7.50 NZD / 20 TL)

Gezdiğim Yerler: Albert ParkWhatipu Sahili

Günün Özeti: Güneşli bir havada aracın içini temizleyip yeniden organize ettikten sonra Auckland’a doğru yola çıktım. 1 saat kadar sonra Auckland’ın merkezindeydim. Auckland, Yeni Zelanda’nın en kalabalık ve en canlı şehri. Şehrin sokaklarında turlayıp Albert Park’ta mola verdikten sonra, kamp yerine geçmeden önce bir pizzacıya uğradım ve akşam yemeğini aradan çıkardım. Auckland’a yaklaşık 2 hafta sonra tekrar uğrayıp daha detaylı gezeceğim. O yüzden Whatipu Sahili’ndeki kamp yerine geçtim. Yalnız mesafe olarak uzun görünmese de, virajlı ve dar yollar yüzünden 50 kilometrelik yol 2 saat bile sürebiliyor. Nihayet vardığım Whatipu Sahili, Auckland’ın batı kıyısındaki siyah kumlu sahillerinden biri. Bu geniş sahilin kıyısındaki kayalıklar bir deniz fenerine de ev sahipliği yapıyor.

Whatipu Beach, New Zealand

83. Gün

Rota: Whatipu

Kamp Yeri: Whatipu Campground (7.50 NZD / 20 TL)

Gezdiğim Yerler: Whatipu Sahili

Günün Özeti: Yeni Zelanda’nın Northland bölgesi gezilecek ve görülecek yerler açısından oldukça zengin. Yeni Zelanda’daki kamp yolculuğumun son iki haftalık dönemine girmişken, görmeye değer her yeri ziyaret edebilmek adına günü haritada ve gezi rehberleri eşliğinde hazırlanarak geçirdim. Hem hazırlık hem de dinlenmek için Whatipu Sahili ve çevresi ideal bir yerdi doğrusu. Ayrıca aracımı satmak için fotoğraflarını 2-3 internet sitesine yükledim ve beklemeye koyuldum.

Yeni Zelanda’da Nasıl Araç Alınır ve Satılır?: Yeni Zelanda’da Araç Almak ve Satmak

New Zealand Road Trip Preperation with map and guides

84. Gün

Rota: Whatipu > Whangarei (220 Km)

Kamp Yeri: Ah Reed Memorial Park (Ücretsiz)

Gezdiğim Yerler: Whangarei Marina

Günün Özeti: Northland’daki yolculuğumun ilk gününde 7 saatlik bir yolculuk ile Whangarei’ye ulaştım. Bu rota üzerinde mola için piknik alanları ve görülecek yerler yeterince mevcut. Ancak Auckland’a da aynı rota üzerinden döneceğim için buraları daha sonraya sakladım. Whangarei, Yeni Zelanda’nın en kuzeyindeki şehir. Aynı zamanda Northland bölgesindeki tek şehir. Gezilecek ve görülecek yerler açısından zengin diyebilirim. Rahatlıkla birkaç gün geçirilebilir. Güzel de bir ücretsiz kamp alanı var.

Whangarei Marina - New Zealand

85. Gün

Rota: Whangarei

Kamp Yeri: Ah Reed Memorial Park (Ücretsiz)

Gezdiğim Yerler: Claphams Ulusal Saat Müzesi

Günün Özeti: Whangarei’deki ilk tam günümde ilk önce iSite’a (Turizm Ofisi) gittim ve Whangarei hakkında detaylı bilgiler edindim. Yeni Zelanda’da her uğradığınız yerde mutlaka bir iSite’a gitmelisiniz. Ardından Claphams Ulusal Saat Müzesi adlı muhteşem bir müzeyi ziayret ettim. O kadar güzel bir müze ki… Saatlerin tasarımına bayıldım. Müzede bir iki saat geçirdikten sonra kütüphaneye giderek, hem şarj sorunumu hallettim hem de Gelibolu ile ilgili kitaplara göz atma fırsatı edindim. Whangarei, gezginler açısından listeye eklenmesi gereken bir şehir bence.

Claphams Ulusal Saat Müzesi gezi yazısını okumak için tıklayın: Claphams Saat Müzesi

86. Gün

Rota: Whangarei

Kamp Yeri: Ah Reed Memorial Park (Ücretsiz)

Gezdiğim Yerler: Abbey Mağaraları, Whangarei Şelalesi, A.H. Reed Hatıra Parkı, Hatea Yürüyüşü

Günün Özeti: Güne Whangarei Şelalesi’ni ziyaret ederek başladım. Şelalenin girişindeki bir standda, bazı ziyaretçilere İncil taktim eden bir kadın bulunuyordu. Yeni Zelanda gelişmiş ve modern bir ülke olabilir ama aynı zamanda da çok sayıda mezhebe ve inanışa da ev sahipliği yapıyor. Bir çok yerde özellikle İsa’a yönelik bir takım yazılar veya semboller görmeniz mümkün. Şelaleye gelecek olursak, kısa bir patikayı takip ederek 27 metrelik şelaleye ulaşıyorsunuz. Çevresinde farklı noktalarda seyir noktası bulunuyor. Whangarei’ye yolunuz düşerse bu şelaleyi de görün derim. Şelalenin ardından sıra A.H. Reed Hatıra Parkı’na uğradım. Burada bir Kauri ormanı içerisinde yürünebiliyor. Dinlenmek veya yaz sıcağından kaçmak için güzel bir alternatif. Parkın ardından Abbey Mağaraları’nı ziyaret ettim. Abbey Mağaraları; ‘Organ’ Mağarası, Orta Mağara ve ‘Ivy’ Mağarası olmak üzere 3 mağaradan oluşuyor. Eğer tek başınaysanız diğer ziyaretçileri de bekleyerek mağaralara birlikte girmenizi tavsiye ederim. Mağalaralardaki kayalar çok kaygan ve içerileri oldukça karanlık. Suyun içerisinde yürüdüğünüz bölümleri de bulunuyor o yüzden altı kaymayan tipte sandaletler işinize yarayabilir. Mağalardan sonra bu kez şehre hakim bir konumda bulunan Parihaka Seyir Noktası’na geçtim. Burada Whangarei’ye ait geniş kareler yakalayabilirsiniz. Seyir noktasıdan sonra önce bir pizzacıya sonra da marinaya gittim. Okara Nehri’nin her iki yakasını da dolaşan ve ünlü Te Matau a Pohe  (Pohe’nin Kancası) adlı köprü üzerinden de geçen Hatea Yürüyüşü’nü tamamladım. Whangarei’nin merkezini gezebilmek adına güzel bir rota olmuş.

Abbey Caves - New Zealand

87. Gün

Rota: Whangarei > Whananaki > Waitangi (150 Km)

Kamp Yeri: Waitangi Holiday Park (10 NZD / 28 TL)

Gezdiğim Yerler: Whananaki Yaya İskelesi, Ruapeakapeka Tarihi Park, Hundertwasset

Günün Özeti: Whangarei’ye veda ettikten sonraki ilk durağım Whananaki Yaya İskelesi’ydi. 395 metrelik bu iskele güney yarım küredeki en uzun yaya köprüsü olma özelliğini taşıyormuş. Gelgit saatlerinde altından akan suyun seviyesi değişiyormuş. Aslında bu tahta köprü Whananaki Sahil Yürüyüşü’nün bir parçasını oluşturuyor. Ara sıra yoğunluktan zarar görüop geçişe kapatıldığı oluyormuş. Köprünün ardından bir sonraki durağım Ruapeakapeka adlı bir tarihi parktı. Bu parkta Maori kabilelerinin Avrupalı askerlere karşı verdiği çetin mücadeleye tanık olabiliyorsunuz. Muharebelerin en önemli kısımlarından biri burada geçmiş. Tarih sevelere uğramasını tavsiye ederim. Burada da bir süre kaldıktan sonra kimilerine göre dünyanın en güzel tuvaleti olan ‘Hundertwasset’i ziyaret ettim. Bir Avusturyalı mimar tarafından tasarlanmış bu rengarenk tuvalet iç dizaynı ile de ilgi çekici. Yolunuz düşerse uğramalısınız.

longest footbridge in southern hemisphere

88. Gün

Rota: Waitangi > Russell (25 Km)

Kamp Yeri: Waitangi Holiday Park (10 NZD / 28 TL)

Gezdiğim Yerler: Russell

Günün Özeti: Waitangi Treaty Grounds (Waitangi Antlaşması (Yeri)) ziyaretim için yarına yerimi ayırttıktan sonra, bugün Russell’i gezmek istedim. Russell, Avrupalı yerleşimcilerin Northland’daki ilk yerleşim birimlerinden biriymiş. Başlangıçta alkol ve çeşitli toplumsal olaylar nedeniyle “Pasifik’in Cehennem Deliği” gibi ağır yakıştırmalara maruz kalmış. Ancak bugün sakin ve tatlı küçük bir kasaba olarak görünüyor. Yeni Zelanda’da mutlaka görülmesi gereken bir yer değil ancak Waitangi’ye yolunuz düşerse yarım günlüğüne uğrayabilirsiniz. Bayrak Direği Tepesi’nden manzara güzeldi. Bu tepede bir de dev güneş saati bulunuyor.

Sundial at the Flagstaff Hill, Russell - New Zealand

89. Gün

Rota: Waitangi

Kamp Yeri: Waitangi Holiday Park (10 NZD / 28 TL)

Gezdiğim Yerler: Waitangi Anlaşması Toprakları (Waitangi Treaty Grounds)

Günün Özeti: Sabah erkenden önceki gün ayırttığım bileti almak ve Yeni Zelanda tarihinin dönüm noktalarından birinin yaşandığı yeri ziyaret etmek için kamp yerinden ayrıldım. Waitangi Antlaşması’na, Maorilere ve Yeni Zelanda tarihine dair ayrıntılı bilgileri aşağıdaki gezi yazısında okuyabilirsiniz.

Waitangi Antlaşması Toprakları gezi yazısı: Waitangi

Maori War Canoe Shelter - Waitangi Treaty Grounds, New Zealand

90. Gün

Rota: Waitangi > Aroha Island (55 Km)

Kamp Yeri: Aroha Island Ecological Center (15 NZD / 50TL)

Gezdiğim Yerler: Haruru ŞelalesiGökkuşağı Şelalesi, Aroha Adası

Günün Özeti: Artık Waitangi’ye veda etme vakti geldi. Güne müsli, muz ve çaylı bir kahvaltı ile başladıktan sonra sandviçlerimi ve termosta çayımı hazırlayarak yola çıktım. İlk önce Haruru Şelalesi’ni ziyaret ettim ama biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası. Hem suyun renginin iç açıcı olmaması, hem de şelaleyi görüş açısının çok net olmamasından ötürü buraya uğramasanız da olur diyebilirim. Ardından ziyaret ettiğim Gökkuşağı Şelalesi ona nazaran daha güzeldi. Ormanlık bir alan içerisinde düzenlenmiş bir parkuru takip ederek ulaşıyorsunuz. Ayrıca bu parkur farklı rotalarla da süslenmiş durumda. Kerikeri’de vaktiniz olursa en azından yarım saatliğine de olsa uğramanızı tavsiye ederim. Günün sonuna doğru hem Yeni Zelanda’nın sembolü olan Kivi’leri görmek hem de geceyi geçirmek için Aroha Adası’na geçtim. Burası her ne kadar çevresindeki mangrov ağaçları nedeniyle karaya bitişikmiş gibi görünse de, aslında sadece karaya su üzerine inşa edilmiş bir yol ile bağlı. Aroha Adası, özellikle kiviler için bir doğa koruma alanı niteliğinde. Eğer şanslıysanız geceleri gezen bu canlıları ağaçlar arasında görebilirsiniz. Bunun için resepsiyondaki yetkiliden o günkü bilgileri almanız yeterli. Sizden istenen tek şey el fenerinizi size ücretsiz verecekleri kırmızı bir jelatinle kapatmanız. Böylece bu küçük canlılar ışığın şiddetinden rahatsız olmadan gezintilerine devam edebiliyorlar.

Aroha Island - New Zealand
Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top