Şehzadeler Şehri Amasya

Güzel ülkemizin güzel şehirlerinden biri olan Amasya’da, en az 2 gününüzü dolu dolu keyifle geçirebilirsiniz. Müzeleri, camileri, kültür evleri ve tarihi eserleriyle Amasya adeta küçük bir açık hava müzesi. Gezilmeye değer yerlerin birçoğunun şehrin merkezinde bulunması nedeniyle, bisikletle veya yürüyerek bu güzel şehrin keyfini çıkarabilirsiniz. Dinlenmek istediğiniz zamanlarda ise şehre hakim konumda bulunan birçok kafe ve restorandan birini tercih ederek, gezeceğiniz bir sonraki yer için enerji toplayabilirsiniz. Gündüzü başka güzel, gecesi başka güzel Amasya’yı gezmek için daha ne bekliyorsunuz? 😊

Amasya’da Gezilecek Yerler

1. Yalıboyu Evleri

Klasik Anadolu evlerinin Yeşilırmak kıyısındaki surlar üzerine yan yana dizilmesiyle ortaya görsel bir şölen çıkmış: Yalıboyu Evleri. Özellikle akşam ışıklandırmasıyla birlikte masalsı bir atmosfer yaratılıyor burada. Şehzadeler Müzesi ve Hazeranlar Konağı gibi müzeler, Yalıboyu Evleri’nin en meşhurlarından.

Amasya Yalıboyu Evleri - İl Genel Meclisi - Amasya Turu
Amasya Yalıboyu Evleri - Amasya'nın Gece Görünüşü

2. Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı Ören Yeri

Harşena Dağı ve şehre bakan yamacı üzerindeki Pontus Kral Kaya Mezarları 2015 yılında UNESCO Geçici Listesi’ne dahil edilmiş. Yüksekliği 15 metreye kadar uzanan kral kaya mezarlarının, hem kral mezarı hem de hapishane olarak kullanıldığı dönemler olmuş. Yalnız mezarların hemen alt bölümündeki Kızlar Sarayı’ndan geriye pek bir şey kalmamış. Şimdilerde o bölümde şehre hakim bir manzaraya sahip bir kafe var. Her iki yeri de ziyaret için geçerli olan biletin ücreti 5 TL.

Kültür Bakanlığı sitesi üzerinde resmi bilgi: Pontus Kral Kaya Mezarları 

Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı Ören Yeri - Amasya Turu
Amasya Evleri ve Haşena Dağı
Pontus Kral Kaya Mezarı - Amasya'nın Tarihi Yerleri

3. Şehzadeler Müzesi

Daha önce ziyaret ettiğim ama restorasyon çalışmaları nedeniyle bu gidişimde ziyaret edemediğim Şehzadeler Müzesi, klasik Anadolu evi tarzında bir dış tasarıma ve Osmanlı tarzı bir iç dizayna sahip güzel bir müze. Amasya’da şehzadelik dönemlerini geçiren 7 padişahın oldukça gerçekçi görünen balmumu heykellerinin yer aldığı bölümler, müzenin en dikkat çekici kısımları. Müzede ayrıca şehzadelerin dönemlerini anlatan kısa videolar da izlenebiliyor. Şehzadeler Müzesi’nin giriş ücreti ise 3 TL.

Şehzadeler Müzesi - Amasya'da Gezilecek Yerler
2014’teki ziyaretimden kalan bir fotoğraf

4. Maket Amasya Müzesi

Maket Amasya Müzesi, Amasya’nın 100 yıl önceki haline uygun olarak oluşturulan bir şehir maketine ev sahipliği yapıyor. Hem gece hem gündüz olarak Amasya şehrine kuş bakışı göz atabiliyorsunuz. Yalnız bu müzeyi ziyaret edecekseniz girişteki görevliye şehir ile ilgili bilgi almak istediğinizi belli etmelisiniz. Aksi taktirde kendisi yanınıza gelip bir şeyler anlatmıyor. Onlar bize ücretsiz bir rehberlik imkanı sunduklarını söylemeden, biz bunu isteyebileceğimizi nereden bileceksek artık 😀 Neyse ki, ben müzeyi terk etmek üzereyken şansa kendisiyle iletişime geçtim ve bu sefer onunla birlikte tekrar gezdim. Şehre dair faydalı bilgiler aktardı. Bu arada, Maket Amasya Müzesi’nin giriş ücreti 4 TL.

Maket Amasya Müzesi Rehberi - Amasya Gezi Notları

5. Amasya Arkeoloji Müzesi

Amasya, uzun bir geçmişe sahip bir şehir olarak 12 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Her bir medeniyetin izlerini bu müzede görmeniz mümkün. Bu arkeoloji müzesini asıl ilginç kılan bölümlerinden biri ise “Mumya Odası”. İlhanlılar döneminden kalma 600 yıllık mumyaları cam kafesler içerisinde yakın bir mesafeden görebiliyorsunuz (Çocuklar için rahatsız edici olabilir). Amasya Arkeoloji Müzesi’nin giriş ücreti 5 TL.

Altın Takılı Kuru Kafa - Amasya Arkeoloji Müzesi
600 yıllık Mumya Odası - Amasya Arkeoloji Müzesi

6. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi

“Müzik ruhun gıdasıdır.” sözünün kanıtlarına ulaşabileceğiniz müzelerden birine hoş geldiniz. 700 yıllık tarihi bir taş yapının içerisindeki küçük odalarda, geçmiş dönemlerin şifa tekniklerine göz atabileceğiniz güzel bir müze oluşturmuşlar. Diş tedavisi, göz tedavisi veya böbrek taşı tedavisinin yanında, yılan zehrine karşı uygulanan teknikler de sergilenenler arasında. Odalardan biri de müzik ile tedaviye ayrılmış. Bu ilginç müzenin giriş ücreti yalnızca 5 TL.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi Girişi - Amasya'da Gezilecek Yerler
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi - Amasya Turu

7. Amasya Bedesteni

Her ne kadar uzaktan kendisine yaklaşırken güzel bir tarihi yapı ziyaret edecekmişsiniz hissi yaratsa da, içerisini sıradan bir pazara dönüştürdüklerini görünce siz de benim gibi hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Keşke daha özenli bir şekilde korunabilseymiş.

8. Saat Kulesi

1865 yılında yapılan ilk saat kulesi yıktırılmış ve sonradan aynı yere tekrar inşa ettirilmiş. Maalesef saat kulesinin sadece yeri orijinal kalmış.

Amasya Saat Kulesi - Amasya'da Görülecek Yerler

9. Selfie Çeken Şehzade Heykeli

Elindeki telefonun ve belindeki kılıcının yerinde yeller esen şehzade heykeli, şehrin içerisinde nehrin kıyısında yürürken her an karşınıza çıkabilir.

Amasya Özçekim Çeken Şehzade Heykeli

10. Alçak Köprü

Roma döneminde inşa edilen bu köprü, Yeşilırmak nehrinin seviyesi yükselince biraz alçakta kalmış ve artık “Alçak Köprü” olarak anılmaya başlamış. Kemerlerinin orijinal kaldığı söylense de, üzerine yenilemeler damga vurmuş.

Roma Döneminden Kalma Alçak Köprü - Amasya Gezi Notları

11. Kunç Köprü

Şehrin merkezinden akan Yeşilırmak üzerindeki bir başka köprü olan Kunç Köprü’nün hikayesi Selçuklulara dayanıyor. Tamamı kesme taştan inşa edilmiş. Şehirdeki (görece) en orijinal yapılardan biri.

Amasya Kunç Köprü - Amasya'nın Köprüleri

12. Bayezid Paşa Cami

Hoş bir dış tasarıma sahip olan caminin iç kısmı yenilemelerle ‘modern’ hale getirilmiş. 1414 yılında yapılmış olan Bayezid Paşa Cami’sinin en beğendim kısmı tarihi ahşap kapısıydı. Üzerindeki işçiliğe ve işlemelere hayran olmamak mümkün değil.

Bayezid Paşa Cami - Amasya'nın Camileri
Bayezid Paşa Cami Ahşap Kapısı - Amasya Camileri

13. Burmalı Minare Cami

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği camilerden biri olan Burmalı Minare Cami, Amasya’daki Selçuklu dönemi eserlerinden biri. Yivli (yukarıya doğru uzanan oyuk sarmalı) olarak yeniden inşa edilen minaresi camiye de adını vermiş.

Burmalı Minare Cami - Amasya Camileri

14. Hamdullah Efendi Türbesi

Küçük ve kare bir yapıda inşa edilen bu türbe, Hacı Bektaş Veli dergahının 23. Postnişini (şeyhi) olan Hamdullah Efendi’nin türbesi. İlk defa bir alevi dedesiyle burada karşılaşmış oldum. Eğer denk gelirseniz Ali bey kısa bir sohbeti sizden esirgemiyor. Sorularınız olursa da içtenlikle cevaplıyor.

Hacı Bektaş Veli dergahının 23. Postnişini Hamdullah Efendi'nin Türbesi

Amasya’da Gezilecek Yerler

Gerek zamanım kalmadığından, gerekse de restorasyon çalışmaları nedeniyle aşağıda listenenleri ziyaret edemedim. Bir dahaki sefere artık. Umarım siz gidene kadar çalışmalar tamamlanır.

  • 15. Gök Medrese
  • 16. 2. Beyazıd Külliyesi (Amasya’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alabilir)
  • 17. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi (Amasya Genelgesi’nin yayınlandığı orijinal binanın birebir kopyası yapılmış)
  • 18. Borabay Gölü (Çok güzel görünüyor!)
  • 19. Ferhat Su Kanalı
  • 20. Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi (Yorumlar pek iç açıcı değil ama bakalım)
  • 21. Amasya Kalesi (Yürüyerek 45 dakikada gidilebiliyor. Araç ile de gidilebiliyor)
  • 22. Hazeranlar Konağı (Anadolu kültüründen izler taşıyan güzel bir müze)
  • 23. Aynalı Mağara (Şehir merkezine kısa bir mesafede, içerisinde fresk görülebilen bir kaya mezarı)
Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top