İspanya Öğrenci Vizesi Başvuru Rehberi 2024

Madrit’teki bir İspanyolca kursuna (36 haftalık) gidebilmek için İspanya öğrenci vizesi başvurusunda bulundum. Gerek elçiliğin resmi sitesinde gerekse de internetteki çeşitli sayfalarda net ve güncel bilgiye ulaşamadığımdan, bazı evraklarım eksik veya yanlış oldu. Konsolosluğa gide gele eksiklerimi tamamladım ve başvurumu yaptım. Aslında konsolosluktaki çalışanlar (genelde) güler yüzle ve sabırla sizinle iletişim kuruyorlar. Ancak konsolosluğa gitmeden önce kimse net bilgi sahibi olamadığı için bazı sorunlar yaşanabiliyor. Siz bu sorunları yaşamayın diye tecrübelerime dayanarak detaylı bir İspanya öğrenci vizesi başvuru rehberi hazırladım.

(90 günden az veya fazla) İspanya öğrenci vizesi başvuru: BLS

İlk etapta herkese verilen 90 günlük vize süresi nasıl uzatılır: Vize Uzatma

Madrid’e ilk defa geleceklere danışmanlık hizmeti veriyorum: Madrid’e Yerleşmek

Türkiye – İspanya arasında veya uluslararası para gönderimlerini düşük komisyonla yapmak için kullandığım ve tavsiye ettiğim yöntem: Wise ile Para Gönderimi

İspanya-Öğrenci-Vizesi-Başvuru-Belgeleri-Listesi
Konsolosluk girişinde asılı gerekli belgeler listesi. Büyütmek için resme tıklayın.

İspanya Öğrenci Vizesi İçin İstenen Belgeler

1-) Pasaport: Pasaportunuz Kurs / Eğitim / Staj vs. süresi boyunca geçerli olmalı. Pasaportunuzun varsa diğer ülkelere giriş-çıkış damgalarının da yer aldığı tüm sayfalarının fotokopisini istiyorlar. (İspanya) Schengen vizesi için giriş-çıkış damgalarının olduğu sayfaları istememişlerdi ama bu vize türü için istiyorlar.

2-) Ulusal Vize Başvuru Formu: İngilizce veya İspanyolca olarak doldurabilirsiniz. Schengen vize başvuru formuna benziyor ama doldurması daha basit. Adres bilgileriniz kısmına rahat okunabilecek şekilde e-mail adresinizi yazmalısınız.

Ulusal Vize Başvuru Formu’nu indirmek için tıklayın: Başvuru Formu

3-) Biyometrik Fotoğraf: Yeni çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf. Yüzünüzde göze çarpan değişiklikler olmadıysa 3-4 aylık olsa da olur. Sorarlarsa yeni dersiniz ama sormuyorlar. Bu fotoğrafı başvuru formunuza yapıştırın. Unutursanız, başvurunuz sırasında da yapıştırma imkanı sunuyorlar.

4-) Kurs / Kurum Kabul Mektubu: Katılacağınız Eğitim / Kurs / Staj vb. tarafından size gönderilen resmi kabul veya davet mektubu. Eğer İspanyolca değilse, İspanyolca’ya tercüme ettirmelisiniz. Size e-mail olarak göndermiş olabilirler. E-mail’deki dosya renkli ise iki kopya olarak renkli çıktısını alın. Birini teslim edersiniz, biri sizde kalır sonrası için.

5-) Kimlik Kartı Fotokopisi: Sponsorunuz yoksa sadece kendi TC Kimlik kartı fotokopiniz yetiyor. Eğer masraflarınız için biri size sponsor olacaksa, onun da TC kimlik kartı fotokopisini istiyorlar. Her bir TC kimlik kartı için 1 fotokopi alıyorlar. Fotokopisi A4’e ve arkalı önlü olarak aynı sayfa üzerine siyah-beyaz olsun.

6-) Eğitim Belgeniz: Mezunsanız diploma fotokopinizi, değilseniz E-devlet’ten alabileceğiniz bir öğrenci belgesini istiyorlar. Eğer bir üniversiteden mezun olduysanız ve şu an bir başka üniversitede okuyorsanız, mezun olduğunuz üniversiteden aldığınız diplomanın aslı ve fotokopisini de yanınızda götürün. Şu anki öğrenci belgenizin yanında onları da istiyorlar. Fotokopiler siyah-beyaz olabilir. Bu belgeleriniz Türkçe olabilir. Çeviri istemiyorlar.

7-) Banka Dekontu: Katılacağınız Kurs / Eğitim / Staj vb. için bir ödeme yapmanız gerekiyorsa, bu ödemeyi yaptığınızı kanıtlayan bir banka dekontu götürmelisiniz. Nakit ödemeyi kesinlikle kabul etmiyorlar. Kendi banka hesabınızdan veya sponsorunuzun banka hesabından direkt o kurumun banka hesabına transfer edilmeli. Ayrıca o kurumdan da bu ödemeyi gösteren bir İspanyolca belgeniz olmalı. Bu belge orijinalinde renkli ise 2 adet renkli yazdırın. Birini teslim edersiniz, biri sonrası için sizde kalır. Banka dekontunuzun A4’e çekilmiş siyah-beyaz fotokopisini de dosyanıza ekleyin.

8) Kurs / Eğitim Programı İçeriği: Katılacağınız Kurs / Eğitim / Staj vb. içeriğini açıklayan belge. İspanyolca olmalı. Değilse, İspanyolca’ya tercüme edilmeli. Yukarıdaki belgeler gibi bu da orijinalinde renkli ise 2 adet renkli çıktısını alın. Birini teslim edersiniz, diğeri sonrası için sizde kalır.

9-) Sağlık Sigortası: Gelelim en tartışmalı belgeye. Geçtiğimiz yıllarda öğrenci vizeleri için kabul edilen standart sağlık sigortalarının artık geçersiz olduğunu söylemeliyim. Hatta kısa süre önce vize başvurumda kullandığım “Swisscare International Student Insurance” adlı sağlık sigortasının da artık kabul edilmediğine dair iki kişiden mesaj aldım.

İspanya konsolosluğu tarafından kabul edilen sağlık sigortası için tıklayın: Öğrenci Sağlık Sigortası

10-) Banka Hesap Dökümleri: Sponsorunuz yoksa kendi banka hesabınızın 3 aylık hesap dökümü. Eğer sponsorunuz varsa, onun banka hesap dökümleri ve masraflarınızı karşılayacağını beyan ettiği bir sponsorluk dilekçesi gerekiyor. Eğer sponsorunuz emekliyse, E-devlet üzerinden bir emekli belgesi ve emekli maaşını aldığını gösteren banka hesap dökümünü de dosyanıza eklemelisiniz. Varsa ek gelir kalemleri, ruhsat ve tapu gibi belgeleri de dosyanıza ekleyebilirsiniz. Banka görevlisine hesap dökümlerini vize için kullanacağınızı ve yetkili birinin onaylaması gerektiğini söyleyin. Ayrıca hesaplar için “İmza Sirküleri”ni de istemeyi unutmayın. Siz söyleyin direkt veriyorlar. Banka hesap dökümleri Türkçe olabilir. Çeviri istemiyorlar.

Banka hesabında her ay için ort. 500 Euro kadar bir miktar göstermeniz bekleniyor. Başkalarından ödünç alıp hesabınıza göstermelik olarak koyacaksanız, bunu tek seferde değil de mümkünse başvurunuzdan haftalar öncesine yayarak hesabınıza koyun. Başvurudan kısa süre önce koyulan paraya şüpheyle bakıyorlar.

Not: Ziraat Bankası’ndan alıyorsanız, hesap döküm çıktılarını kontrol edin. Bazen sayfa taşması nedeniyle tarih kısmını kesik şekilde çıkarabiliyorlar.

Not 2: Ziraat Bankası’ndan hesap dökümlerinizi direkt İngilizce olarak alabiliyorsunuz. Yapı Kredi Bankası sadece Türkçe veriyor. Vize başvurusu için Türkçe hesap dökümü yeterli.

İngilizce sponsorluk dilekçesi veya mektubu: Sponsorluk Dilekçesi Hazırlama

11-) Konaklama Belgeleri: Konaklama için biraz esneklik sağlıyorlar. İlk 4 haftanızı kapsayacak şekilde (Booking’den ücretsiz iptalli oteller dahil) bir yer ayarlamanız yeterli. Örneğin; ben gideceğim kurs aracılığı ile 4 haftalık bir ev ayarladım. Gerçekten de onların evinde kalıp kalmayacağım önemli değil. Bu belge vize başvurumda geçerli olarak kabul edildi. Uzun süreli olarak İspanya’da kalacaksanız, daha gitmeden uzun süreli bir rezervasyon yapmamanızı veya kira kontratına imza atmamanızı tavsiye ederim. İlk birkaç haftanız garanti olsun yeter. Daha sonra duruma göre değiştirebilirsiniz.

Kurstan bana gönderilen konaklama belgesi renkliydi. İki adet renkli çıktı aldım. Başvuru sırasında birini aldılar, diğeri bende kaldı.

12-) Uçak Bileti Rezervasyonu: Uçak biletinizi satın almayın çünkü istemiyorlar. “Ekstra belge olarak dosyamda dursun.” niyetiyle bile satın alıp çıktısını götürmenize gerek yok. Bakmadan direkt size geri veriyorlar.

Not: 180 günden az süreli bir vize için Ankara’dan başvuru yapıyorsanız, gidiş-dönüş uçak bileti istiyorlar.

13-) Nüfus Kayıt Örneği: E-devlet üzerinden aldığınız bir adet Türkçe belge yeterli. Apostil gerekmiyor.

14-) İkametgah Belgesi: E-devlet üzerinden aldığınız bir adet Türkçe belge yeterli. Sponsorunuz varsa, onun için de bir tane almalısınız. Apostil gerekmiyor.

180 Günden Fazla Kalacaksanız:

Önemli: İspanya’da 180 günden fazla kalacaksanız, yukarıdakilere ek olarak “Sağlık Raporu” ve “Adli Sicil Kaydı” da isteniyor.

15-) Sağlık Raporu: İspanya öğrenci vizenize İstanbul’dan başvuracaksanız, aile hekiminizden alacağınız ücretsiz ve basit bir rapor yeterli. Kan testine bile gerek yok. Sadece bu ifadenin raporda yer aldığından emin olmalısınız: “Hastanemize başvuran (Adınız) isimli kişinin Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Sağlık Tüzüğü (2005) uyarınca, halk sağlığı riski oluşturabilecek herhangi bir hastalığı bulunmamaktadır.”

Sağlık raporunu almak zor değil ama ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne veya İl Sağlık Müdürlüğü’ne gidip, orada yetkili birinin de imzasını almalısınız. “Vize başvurum için / apostil için imza gerekiyor.” dediğinizde sizi yetkili kişiye yönlendiriyorlar. O kişi Türkçe raporunuza bir imza atıyor ve bir mühür vuruyor. Bu kadar.

Raporunuza onayınızı aldıktan sonra şimdi sıra İspanyolca çevirisini yaptırmaya geldi. Sakın benim gibi önce İngilizce çevirisini yaptırmayın. Sadece İspanyolca’sını kabul ediyorlar. Yeminli bir tercüman bularak gerekli çeviriyi yaptırın. Tercümana noter tasdiği gerektiğini mutlaka söyleyin. Çeviri hazır olduktan sonra ya sizinle birlikte notere gelirler ya da sizin geleceğinizi notere bildirirler. Çeviriyi yetkili birinin yaptığına dair bir bilgilendirme işlemi diyebiliriz.

Son Adım

Gelelim son adıma. Sağlık raporunuzun orijinaline ve noter tasdikli İspanyolca çevirisine “Apostil” yaptırmanız gerekiyor. Size tavsiyem apostil işlemi öncesinde bu iki belgenin de birer fotokopisini almanız. Çünkü bu belgelerin önüne A5 boyutunda bir apostil belgesi zımbalıyorlar ve fotokopisi zor hale gelebiliyor. Siz önceden fotokopilerini alın, sonra apostil belgeleri üzerlerindeyken de yalnızca apostil kısmının fotokopilerini alırsınız. Apostil işlemi basit, hızlı ve ücretsiz bir işlem. Ben kaymakamlıkta yaptırdım.

Vize başvurunuza giderken; sağlık raporunuzun orijinali (Türkçe olanı yani) & fotokopisi, noter tasdikli çevirisi & fotokopisi yanınızda olmalı. Her birine bakıyorlar. Sağlık raporunu bana olduğu gibi size de A5’e yani küçük kağıda basılı olarak verebilirler. Bunda sorun yok. Fotokopisini ve apostilini ayrı ayrı A4’e çektirin yeter.

Yani tüm fotokopiler orijinalindeki boyutu ne olursa olsun A4’e çekilmiş olmalı.

Sağlık raporuna kaymakamlık tarafından zımbalanan apostil. Büyütmek için tıklayın
Sağlık raporunun İspanyolca çevirisine kaymakamlık tarafından zımbalanan apostil. Büyütmek için tıklayın

16-) Adli Sicil Kaydı: Son 5 yıl içerisinde aralıksız 6 ay veya daha uzun süre boyunca yaşadığınız ülkeden alacağınız bir adli sicil kaydı istiyorlar. Türkiye için E-devlet’ten alacağınız İspanyolca adli sicil kaydı belgesi yeterli. E-devlet üzerinden direkt farklı dillerde çeviri alabiliyor olmamız çok güzel. Ben bu belgenin çıktısı ile birlikte Adliye’ye gittim. Apostil için geldiğinizi söyleyince sizi yönlendiriyorlar. Adliye içerisindeki ilgili kişinin yanına gittiğinizde, sizden talebiniz için basit bir dilekçe doldurmanız isteniyor. Apostili belgenizi aynı gün veya ertesi sabaha teslim ediyorlar. Bu da aslında basit, hızlı ve ücretsiz bir işlem.

Adli sicil belgesinin Türkçe’sine gerek yok. E-devlet’ten aldığınız İspanyolca belgeye apostil yaptırmanız yeterli. Yalnız Adliye’de apostil için sizden 2 çıktı istiyorlar. İkisini de alıp, size o gün veya ertesi sabah bir tanesini apostilli olarak teslim ediyorlar. Size tavsiyem; E-devlet’ten indirdiğiniz İspanyolca adli sicil belgesinin 3 renkli çıktısını alın. İkisini Adliye’ye verirsiniz, diğeri sizde fotokopi amaçlı kalır. Daha sonra apostilli olarak teslim alacağınız adli sicil belgenizin sadece apostil kısmını siyah-beyaz fotokopi alırsınız. Böylece düzgün görünümlü fotokopileriniz ve yıpranmamış orijinal belgeleriniz olur.

Not: Kendiniz için niyet mektubu (vize başvuru dilekçesi) hazırlamanıza gerek yok. Ben hazırlayıp götürdüm ancak almadılar. Yalnızca size sponsor olacak kişinin sponsorluk mektubu yeterli.

Not: Fotokopisini çektirdiğiniz belgelerin orijinallerini ne başvuru sırasında ne de pasaport teslimi sırasında almıyorlar. Sadece kontrol amaçlı gösteriyorsunuz o kadar.

Adli sicil kaydına Adliye tarafından zımbalanan apostil. Büyütmek için tıklayın

İspanya Öğrenci Vizesi Başvuru Masrafları

Sağlık Sigortası: 1 yıllık yaptırdığım için 197 Euro (1300 TL) ödedim. (01.01.2023: 3900 TL)

Çeviri Masrafları: Sağlık raporunun İngilizce çevirisi için 60 TL, İspanyolca çevirisi için 70 TL ödedim. Piyasada daha ucuzu vardır belki.

Noter Masrafları: Sağlık raporunun çevirisinin noter tasdiği için 135.66 TL ödedim. Bu arada, noterden iki adet orijinal belge alırsanız 156.13 TL ödemeniz gerekiyor. Bu vize başvurusu için 1 tane yeterli. Daha sonra başka yerlerde kullanabilmek için iki orijinal belge olarak alabilirsiniz.

Fotokopi Masrafları: Sanırım 40 TL civarı ödedim.

İspanya Öğrenci Vizesi Başvuru Ücreti: 68 USD (395 TL) (01.01.2023: 1270 TL) . Sadece 68 USD kabul ediyorlar. 70 USD götürürseniz almıyorlar. Para üstü vermiyorlar. “70 USD vereyim üstü sizde kalsın.” deseniz de 70 USD almıyorlar.

Not: Erasmus öğrencilerinden vize ücreti almıyorlar.


Toplam vize başvuru masrafı: Yaklaşık 2000 TL (Ocak 2023: Minimum 8000 TL)

İspanya Öğrenci Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Bu sorunun cevabı başvuru tipine, başvuru sahibine ve o dönemki yoğunluğa göre değişmektedir. Eylül 2022 ayındaki başvurular ortalama 2 haftada sonuçlanıyor. Tavsiyem yine de işlemlerin uzun süreceğini düşünerek davranmanız yönünde. Başvurunuzu son haftalara bırakmamalısınız.

İspanya Öğrenci Vizesi Başvurusu

Detaylı olarak her bir belgeyi tek tek anlattığım bu yazı umarım İspanya öğrenci vizesi başvurunuz için size yardımcı olur. Keşke bu bilgilere ilk başvuru günümde sahip olsaydım… Yukarıdaki listeyi hazırladığınızda eksik belgeniz kalmayacak. Yine de eksik bir şeyler olursa, size eksiklerin yazılı olduğu bir liste veriyorlar. Bu listeyi eksik belge tesliminde mutlaka yanınızda götürün. Listeyi tamamlamanız için de size 10 iş günü süre tanıyorlar. Eksik belge teslimi için (ve başvuru sonrasında pasaportunuzu teslim almak için) Pazartesi-Perşembe günleri saat 13:30 – 14:30 arası randevu almadan direkt konsolosluğa gidebiliyorsunuz. Başvurunuz değerlendirildikten sonra sizi pasaportunuzun hazır olduğunu söylemek için arıyorlar. Bu aşamada vizeyi alıp almadığınızı öğrenemiyorsunuz. Pasaportunuzu teslim almaya şahsen ve size başvurunuz sırasında verilen fiş ile gitmeniz gerekiyor. Bu fişi sakın kaybetmeyin. Bu arada, benim vize başvurum 6. iş gününde olumlu sonuçlandı. Size şimdiden belge toplama serüveninizde ve vize başvurunuzda iyi şanslar diliyorum.

Önemli Not: Bu sayfada yer alan bilgiler tamamen kendi tecrübelerime dayalıdır. Aradan zaman geçtikçe istenen belgelerde bazı değişiklikler olabilir. Siz yine de başvurunuz öncesi BLS ve konsolosluk sitelerine mutlaka göz atmalısınız.

Not: Gördüğüm üzere gerek acenteler gerekse de başvuru sahipleri buradaki bilgileri kullanarak kendilerine çeşitli içerikler oluşturuyorlar. Bilgi paylaştıkça güzeldir ancak en azından kaynak göstermenizi rica ediyorum. Bu yazıyı hazırlamak hiç kolay olmadı. Emeğe saygı…

Not: Ankara'dan Başvuru

02.08.2019: Öğrenci vizesi başvurusunda Ankara ve İstanbul arasında birtakım farklılıklar görülebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan başvuran birinin tecrübesi bu şekilde olmuş:

Zeha Gül“Şunları söyleyim bilgi vermek için, sağlık raporunun noterli tercümesini kaymakamlıkta apostil yaptırdık, adli sicil kaydının e- devletten İspanyolca çıktısına adliyede apostil yaptırdık, bir Türk sigorta şirketine pahalı olmayan bir seyahat sağlık sigortası yaptırdık, bunlar kabul edildi. Okul kabul mektubunu ispanyolca istiyorlar, okul genelde hem ispanyolca, hem ingilizce gönderiyor, özellikle okul başlangıç- bitiş tarihlerinizin belirtilmesi ( ispanyolca) lazım. Apostilli evrakların fotokopisini çektirdik, onları aldılar. Bazı evraklar Türkçe olabilir, nüfus kayıt, ikametgah, uçak bileti, sponsorun tapu, ruhsat v.b gibi belgeler. Sponsorun banka hesap dökümünü istiyorlar, hesabında belirli miktar para olmalı ( bize 1 yıllık öğrenci vizesi için 41 bin lira ya da karşılığı döviz olacak dediler, zamanla değişebilir galiba, şu anda öyle) İngilizce sponsorluk mektubunda uçakla gideceği tarihten başlattık başlangıç tarihini. Diplomanın ingilizce fotokopisini aldılar. Vize ücreti 68 dolar. Bozuk yoksa fazla verdiğinizde üstünü veriyorlar dolar olarak. Şu anda aklıma gelenler bunlar. Herkese kolay gelsin.”

Türkiye'den Yurt Dışına Para Gönderme

Eğer olur da yurt dışındayken Türkiye’den veya Türkiye’ye para gönderimi ihtiyacınız olursa bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. 2023 yılının en iyi ve en ucuz para transferi yöntemlerini bir araya topladım: Yurtdışı Para Transferi

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
170 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Sema
Sema
3 ay önce

Merhaba, ben yüksek lisans yapmak istiyorum İspanya’da İngilizce bir bölüm üzerinden, bankada göstermemiz gereken miktar yine aylık 500 eur mu acaba? Bir de vizeye girerken yine konsolosluğa niyet mektubu yazmamız gerekiyor mu

1 9 10 11
Scroll to Top