Seyahat Öncesi Tavsiyeler

Seyahat etmek şüphesiz insanın ufkunu açıyor ve yeni tecrübeler kazandırıyor. Seyahatte yanımıza alıp almamamız gerekenleri öğrenmek de bu tecrübenin bir parçası. Siz seyahatlerinize tam kadro çıkın diye 10 maddeden oluşan bir seyahat öncesi hazırlık rehberi hazırladım. Şimdiden renkli yolculuklar dilerim!

“Bir gemi limanda güvendedir. Ama geminin amacı bu değildir.”  Paulo Coelho

10 Seyahat Öncesi Hazırlık Tavsiyesi

1 – Sırt çantanız en iyi dostunuz olacak.

Sırt çantanızı satın almadan önce içinde bir ağırlıkla birlikte test etmelisiniz. Sırt çantası boyunun olduğu kadar; omuz, sırt ve bel desteklerinin de vücudunuzun yapısına uygun olduğundan emin olmalısınız. Kamp ve dağcılık ile ilgili malzemeler taşımayacaksanız, bir gezgin için 40lt kapasiteli bir sırt çantası uygundur. Bazı gezginler için fazladır bile. Ani sürprizlerde ve farklı mevsimlerde kullanabilmeniz için sırt çantanızın bir yağmurluğa sahip olması işinize yarayacaktır. Ayrıca iyi bir sırt çantası, pahalı bir sırt çantası anlamına da gelmiyor. Her bütçeye uygun güzel bir sırt çantası bir yerlerde vardır.

Sırt çantası seçiminde nelere dikkat edilir?

2 – Pasaportunuzun ve diğer önemli belgelerinizin kopyalarını alın.

Seyahatiniz sırasında kaybolma veya çalınma durumlarına önlem olarak, önemli belgelerinizin ikişer kopyasını çıkarın. Birer kopyayı size gerektiğinde gönderebilecek birine teslim edin. Diğer kopyaları da orijinal belgelerinizden farklı bir yerde taşıyın. Ayrıca seyahate çıkamdan önce bu belgelerinizi taratarak kendinize e-mail olarak gönderin. Ne zaman nerede nasıl lazım olacağı belli olmaz…

3 – Yanınıza mümkün olabildiğince az eşya alın.

Seyahate çıkmadan önce keyifle doldurulan sırt çantasını, hangi şartlarda ve ne kadar süre ile taşıyacağınızı kestirmek zordur. Sağlığınız için önemli olan ilaçlar hariç, neredeyse diğer tüm ihtiyaçlarınızı gittiğiniz yerdeki marketlerden veya dükkalardan karşılayabileceğinizi düşünerek sırt çantanızı hazırlamalısınız. Bunun yanında, favori kıyafetlerinizi sırt çantanıza almamaya özen gösterin. Yine de ara sıra şık görünmenin zararı olmaz o yüzden bir iki güzel parça kıyafeti yanınıza alın. 

4 – Rahat ayakkabılar seçin.

Saatlerce ve farklı hava koşullarında giyeceğiniz ayakkabıyı doğru seçmeniz çok önemli. Giyeceğiniz mevsime ve katılacağınız aktivitelere göre değişse de, hafif ve rahat olmaları en önemli kriteriniz olmalı. Özellikle sandaletler gezgin için biçilmiş kaftan. Hem doğa yürüyüşlerinde hem de şehir gezmelerinde pratik kullanımı ve hafifliği açısından tavsiye ederim. Ayakkabıya veya sandalete yapacağınız yatırım, seyahat kalitenizi doğrudan etkileyecektir.

5 – Mini ilk yardım kiti taşıyın.

Ulaşabileceğiniz sağlık yardımı imkanı ziyaret ettiğiniz yere göre değişiklilik gösterebilir. Belki bazılarını hiç kullanmayacak olsanız da, elinizin altında her daim tutmanızda yarar var. Özellikle bir Antiseptik krem taşıyarak, kesiklerinize anında müdahale edebilirsiniz.

1 x Cımbız
1 x Makas
1 x Farklı boyutlarda yara bandı
1 x Bandaj
1 x Ağrı kesici
1 x Mide bozukluklarına karşı bir ilaç
1 x Antiseptik krem
1 x Steril iğne kiti

6 – Güneş kremi ve güneş sonrası krem taşıyın.

Ziyaret ettiğiniz çoğu yerde güneş etkisine maruz kaldığınız anlar olacaktır. Özellikle Güneydoğu Asya’da sadece otobüs beklerken bile ağır güneş yanıkları oluşabiliyor. Çantanızda bir tane güneş kremi bulundurmaya her zaman özen gösterin. Ayrıca güneş sonrası losyonlar vücut derinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir.

7 – Yanınıza küçük şişeler içinde şampuan, duş jeli ve el temizliği için dezenfektan alın.

Kalacağınız otellerin bazılarında size bunları sağlayacak olsalar da, yanınızda yedek olarak bulundurmanız yararınıza olacaktır. Özellikle ellerinizi sürekli temiz tutmanız en önemli hedefiniz olsun. Gideceğiniz yerdeki insanları hiç etkilemeyen bir mikrop, bağışıklığınız olmadığı için size zararlı olabilir. Bu küçük şişeleri, sağlam ve su geçirmez bir çantanın içerisinde taşımalısınız.

8 – Gözlük kullanıyorsanız, yedeğini de bulundurun.

Kaza, asıl seyahatlerde geliyorum demez. Özellikle de eğer bu seyahat az bilinen cevherleri keşfetmeye yönelikse. Numaralı gözlük kullanıyorsanız, olası bir kazada zor durumda kalmamak için gözlüğünüzün bir yedeğini çantanıza atmanızı tavsiye ederim.

9 – Taşınabilir şarj cihazı veya yedek batarya taşıyın.

Tabletler ve akıllı telefonların çoğu 1 günü zor çıkarıyor. Fotoğraf makinenizin pil ömrünün de yetmeyeceği anlar olacaktır. Küçük bir yatırım yaparak, gerekli durumlarda kullanabilmek için yedek bir enerji kaynağı ile gezmenizi tavsiye ederim. Minimum 10.000 mAh’lık bir taşınabilir şarj cihazı işinizi görecektir.

10 – Yanınızda küçük bir çanta da taşıyın.

Pasaport gibi değerli evraklarınızı ve elektronik cihazlarınızı keşfe çıktığınız dakikalarda yanınızda tutabilmek açısından pratik bir kullanım sunacaktır. Ayrıca sırt çantanızın gözden uzak taşındığı uzun yolculuklarda, değerli eşyalarınızı bir çanta içerisinde yanınızda tutmanız daha güvenli olacaktır.

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top