Yeni Zelanda Working Holiday vizesini nasıl aldım?

Yeni Zelanda, birçok gezginin olduğu gibi benim de ziyaret etmek istediğim bir ülkeydi. Vize seçeneklerini ve gerekli vize koşullarını araştırmaya başladım. Biraz araştırdıktan sonra “Working Holiday Visa” adında bir vize olduğunu gördüm. Bu vizeyi, “Hem çalış hem tatil yap vizesi” şeklinde düşünebilirsiniz. Kriterlerini kontrol ettiğimde, hepsini tamamlayabilecek durumda olduğumu gördüm. Yeni Zelanda’daki yaşamın pahalı olduğundan hareketle en uygun vizenin bu olacağını düşündüm. Ardından başvuru sürecim başladı.

18 Mayıs 2023 Not: Başvurular hala devam ediyor ve %90’ı 3 hafta içinde sonuçlanıyor. Kaçırmayın!

Yeni Zelanda Working Holiday vizesine başvurmak için: New Zealand

Yeni Zelanda Working Holiday vizesi başvuru rehberi
Yeni Zelanda Working Holiday vizesi başvuru rehberi

Yeni Zelanda Working Holiday Vizesi Şartları

Temel şartlardan ilki 18-30 yaş arasında olmaktı. İkincisi de yıllık 100 kişilik kota dolmadan önce başvurmaktı. Her Temmuz ayı başında bu kotayı yeniliyorlar. (Haziran’ın sonunda kontrol ettiğimde bile yer vardı.) Vize için gerekli olan diğer şartlar da şu şekildeydi:

  • Vizem onaylandığı tarihten itibaren 1 yıl içerisinde Yeni Zelanda’ya giriş yapmalıydım
  • Yeni Zelanda’ya giriş yaptıktan sonra, dilediğim kadar ülkeye tekrar giriş çıkış yapabilecektim
  • Working Holiday vizemin geçerlilik tarihi, ülkeye giriş yaptığım ilk günden itibaren başlayarak 1 yıl süreli olacaktı
  • Yeni Zelanda’ya giriş yaptığımda, banka hesabımda 7000 NZD karşılığındaki bir miktarda param olmalıydı. Bunun yanında, ayrıca dönüş biletim için de bir miktar param olmalıydı
  • Yeni Zelanda ziyaretim boyunca geçerli olacak şekilde seyahat sağlık sigortası yaptırmalıydım
  • Vizesi başvurumda, sağlıklı olduğumu belgelemek için göğüs röntgeni çektirmem gerekiyordu
  • Eğer kabul ettikleri bir üniversiteden mezun değilsem, ki değildim, IELTS veya TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan bir sınavdan belirli bir puanın veya notun üzerinde bir derece almalıydım. Örneğin, IELTS için en az 4.5 ortalama istiyorlardı
  • Working Holiday vizem ile birlikte, Yeni Zelanda’da aynı işveren ile 3 aydan fazla çalışamazdım
  • Bu vizeyi aldığım taktirde, 6 aya kadar da eğitim görme seçeneğim vardı
Yeni Zelanda Nerede

Başvuru Hazırlıkları

Göğüs röntgeni için Ankara‘da ve İstanbul‘da sadece birkaç kliniği yetkilendirmişlerdi. Ankara’daki kliniği tercih ettim ve geçerli belgemi aldım. Çalışanlar, böyle bir vizeden ve bu vize için özel onaylı bir belge alınabileceğinden haberdar değillerdi. Neyse ki bu konuda bilgili bir kişiyi bulup işlemlerimi gerçekleştirdiler. En azından diğerleri için de bir tecrübe oldu benim başvurum. Test sonuçlarını bana teslim etmediler. Sadece bir mail atarak, ilgili birime gönderdiklerini söylediler.

Uluslararası bir İngilizce sınavından geçerli not alabilmem ve banka hesabımdaki gerekli para miktarını ayarlamak içinse çalışmalara başladım. Ben, İngilizce’min yeterli olduğunu belgelemek için IELTS‘i tercih ettim. İngilizce seviyem, şart koştukları minimum 4.5‘u geçecek düzeydeydi. İyi bir puan alabilmek için sınav tarihinden önce internetten bulduğum kaynaklarla sıkı bir şekilde çalıştım. Sonuçta bu da bir sınavdı ve her sınavın olduğu gibi bu sınavın da kendine göre teknikleri vardı. Çalışmalarım sonucu Haziran ayındaki bir IELTS’ten, 9 üzerinden 7.5 puan alarak bu şartı da tamamladım.

Banka hesabımda 7000 NZD karşılığı Türk Lirası bulundurabilmek içinse bir süre çalıştım ve para biriktirdim. Kalan miktarı da sadece gerekli dekontu alabilmek için çevremden ödünç aldım ve sonrasında geri teslim ettim. Böylece bu şartı da sağlamış oldum.

Working Holiday Vize Başvurusu

Artık tüm kriterleri sağlıyordum ve başvuruyu yapma zamanım gelmişti. İlk olarak internet üzerinden başvuru yapıp, süreci başlatmam gerekiyordu. Yeni Zelanda’nın vize işlemleri için resmi sitesi olan Working Holiday Vize Sayfası üzerinde bir hesap oluşturarak, gerekli bilgileri sisteme girdim. Başvurumda; mezun olduğum okul ve bölüm, iş tecrübem, sicilim, sağlığım ve seyahat planlarımla ilgili bölümleri doldurmam gerekiyordu. Bilgilerimi kaydettikten sonra başvurumu tamamlamak için 208 NZD (540 TL) tutarında bir ücret ödedim. Yeni Zelanda Working Holiday vizesine internet üzerinden başvuru yapmak çok kolay. Bunun için bir acenteye başvurmanız gerekli değil.

Yeni Zelanda working holiday vize internetten ödeme
İnternet üzerinden yaptığım ödemenin dekontu

İnternet başvurumu tamamladıktan sonra, belgelerimi ve pasaportumu Dubai’ye gönderdim ve vize başvurum 3 hafta içerisinde orada tamamlandı. Vizem pasaportuma işli olarak gelmişti. 2017’deki küçük bir değişiklikle belgeler yine Dubai’deki vize işlemleri merkezine gönderiliyor ancak vize artık E-vize olarak veriliyor. Pasaportunuza bir vize etiketi yapıştırmadan geri gönderiyorlar. 20 gün içerisinde başvuru sonuçlarını açıklıyorlar ve E-vizenizi düzenliyorlar.

Yeni Zelanda Working Holiday Vizesi Başvuru Sonucu
Vize başvuru onayım

Kia Ora! (Maori Dilinde 'Merhaba!')

Yeni Zelanda’ya, Auckland Havaalanı’ndan giriş yaptım. Gümrük görevlisi pasaportumdaki Working Holiday vizesini görünce; “Aa ne güzel!” dedi o kadar. Bankada param olup olmadığını sormadılar bile. Vize başvuru sürecimden, Yeni Zelanda’ya girişime kadar her şey çok kolay oldu. Yeni Zelanda’daki maceram hakkındaki gezi yazılarımı vakit buldukça paylaşacağım.

Yeni Zelanda kamp yolculuğumu anlattığım gezi yazım için: Yeni Zelanda’da 100 Günlük Kamp Yolculuğu

Yeni-Zelandada-araç-ile-yolculuk
Yeni Zelanda'daki yol arkadaşım

Güzel Bir Olanak

Eğer üniversite mezunuysanız ve biraz İngilizceniz varsa, Yeni Zelanda Working Holiday vizesini almak hiç de zor değil. Yeni Zelanda’da edindiğim izlenime göre Türkiye’den gelmek isteyenlere karşı en ufak bir olumsuz düşünceye sahip değiller. Tarihsel bağımızın da bunda önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. Yeni Zelanda’da iki farklı yerde çalıştım. Herkesin birbirine ve bir yabancı olarak bana karşı çok saygılı davrandığını gördüm.

Özellikle de yeni üniversite mezunu arkadaşlara sesleniyorum. Yeni Zelanda olmasa bile, en azından Avustralya‘nın Working Holiday vize programını değerlendirmelisiniz. Bu konuda limit maddiyat değil, sizsiniz. İngilizcem iyi değil derseniz, istedikten sonra gramerinizi 1-2 ay çalışarak zaten düzeltirsiniz. Burada önemli olan konuşma pratiği yapmanız. Bunun için de en azından dil kurslarının konuşma sınıflarına katılmanızı tavsiye ederim. Gelelim işin maddiyat kısmına. 6. tişörtü, 3. montu veya o çok pahalı telefonu almayıp, eşyaya değil de tecrübeye yatırım yapmayı seçtiğiniz anda maddiyatın sorun olmaktan çıktığını fark edeceksiniz. Ben de zengin bir aileden gelmiyorum. 6 senede 25 ülke gezdim. İstedikten sonra, sizi hiçbir engel durduramaz!

28.09.2022 Not: Açıkçası kurun aşırı yükseldiği bu günlerde, eşyaya bile yatırım yapmak maalesef zor hale geldi. Size yine de elinizden geleni yaparak bu vizeye başvurmanızı tavsiye ederim. 

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
46 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Yılmaz
Yılmaz
1 yıl önce

Mert bey merhaba. Ben de bahsettiginiz sekil de yeni bir yillik vize aldim. Ocak veya subat gibi bedelli askerligimi yaptiktan sonra nisan ayi gibi gidecegim. Bir yil calisip donmeyi dusunuyorum.İngilizce ogretmeniyim İELTS sinav sonucum 8 ama şu anda calismiyorum. Bana uygun is olanaklari ne olabilir. Tarim, turizm veya baska hangi alanlar da calisma imkanim olur. Şimdiden tesekkur eder hayatiniz da basarilar dilerim

Vedat
Vedat
1 yıl önce

Merhaba, yaş sınırının olmadığı yada 41 yaşında birinin yani benim başvurabileceğim vize ya da başvurabileceği bir iş varmı acaba. Tüm yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. İngilizcemi konuşma konusunda ilerletmeye çalışıyorum.

Nurdan
Nurdan
1 yıl önce

Merhabalar, acaba bu göğüs filmini hangi hastanelerde yaptırabiliyoruz internette neredeyse hiç bir yerde bulamadım. Eğer İstanbul ve Ankara’daki hastaneler hakkında bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?

Ismaıl
Ismaıl
4 yıl önce

Merhaba mert bey açık öğretim lisans okuyanlar için working holiday imkanı varmı? bölüm yönetim bilişim sistemleri

Scroll to Top