Trabzon Gezilecek Yerler

10 günlük Trabzon gezimin ardından güzel anılarla birkaç gün önce Samsun’a döndüm. Trabzon’daki ilk dakikalarımda direkt Meydan Parkı’ndaki turizm ofisine uğramıştım. Gayet ilgili ve bilgililer. Henüz Mart ayı olduğu için yayla şenlikleri ve şehirdeki festivaller için erken olduğunu söylediler. O yüzden şehirdeki müze, tarihi yerler ve doğal güzelliklere odaklandım. Bir harita üzerinde nereleri ziyaret edebileceğimi anlattılar. Böylece birçok yeri gezme fırsatım oldu.

Günlük tuttuğum notlar ve hafızamdaki taze anılar aracılığıyla hazırlayacağım gezi yazılarım umarım Trabzon geziniz için size faydalı olur.

Renkli yolculuklar!

Trabzon’da Gezilecek Yerler

1. Atatürk Köşkü

Trabzon gezi planım içerisindeki en önemli yerlerden biri de Atatürk Köşkü’ydü. Bir sabah erkenden yola çıkarak, şehir merkezinden 20 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla köşke ulaştım.

Atatürk Köşkü (Gezi yazısı için tıklayın)

2. Küçük Ayasofya

Bir Bizans kilisesi olarak 1240’lı yıllarda inşa edilmiş bu yapı, Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında geçirdiği değişikliklerle birlikte bir cami olarak hayatına devam etmiş. Bugün hala bir bölümünde namaz kılınabiliyor. Ziyaret edilebilen kısımlarında iyi korunmuş (restore edilmiş) freskler görebiliyorsunuz. Ayasofya’nın yanında yine aynı yıllarda inşa edilmiş bir de çan kulesi de bulunuyor. Konumu dolayısıyla ulaşımı çok kolay. Bu arada, akşam saat 5 gibi Ayasofya’nın batı kapısından içeriye çok hoş yumuşak bir ışık düşüyor. Fotoğraf meraklılarına kısa bir not olsun.

Küçük Ayasofya - Trabzon'da Gezilecek ve Görülecek Yerler

3. Meydan Parkı

Trabzon’un merkezi sayılır ve özellikle ulaşım olanakları açısından kilit nokta.

Trabzon Meydan Parkı - Trabzon Gezi Rehberi

4. Şehir Müzesi

Trabzon’daki sosyal hayatı, şehrin ekonomisini ve kültürünü anlama adına ziyaret edilmesi gereken güzel bir müze. Gezmesi keyifli.

Trabzon Şehir Müzesi - Trabzon Gezi Notları

5. Tarih Müzesi

Tarih severlerin Trabzon’un tarihine bir göz atabileceği 2 katlı bir müze. Küçük bahçesinde küçük bir de kafesi var. Tarihi bilgiler ve eski fotoğraflar pek ilginizi çekmiyorsa ziyaret etmeyebilirsiniz.

Trabzon Tarih Müzesi - Trabzon Turları

6. Bedesten

16. yüzyılda inşa edilmiş 2 katlı taş bir yapı. Giriş bölümünde hediyelik eşya alabileceğiniz ve yapımını izleyebileceğiniz birkaç dükkan var. Üst katında ise canlı müzik dinleyebileceğiniz otantik bir atmosfere sahip güzel bir kafe bulunuyor. Uğramanızı tavsiye ederim.

Bedesten'in Üst Katı - Trabzon Gezisi

7. Kanuni Evi

Sultanlar gibi giyinip Kanuni Sultan Süleyman ile yan yana fotoğrafınız olsun istiyorsanız Kanuni Evi’ni ziyaret etmelisiniz. Bunun yanında padişahlara ve Osmanlı’ya ait bilgilere ulaşabileceğiniz ziyaretçi dostu panolara da göz atabilirsiniz. İçerideki kedileri sevmeyi unutmayın!

Kanuni-Evi-Trabzon

8. Ortahisar Fatih Büyük Cami

914 yılında kilise olarak inşa edildiği söyleniyor. Kanuni Evi’nin karşısında bulunuyor. Restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaret edemedim ama dışarıdan güzel görünüyordu.

9. İskender Paşa Cami

1529 yılında inşa edilmiş bu cami, Meydan Parkı’nın yanı başında bulunuyor.

İskender Paşa Cami - Trabzon'da Gezilecek Yerler

10.Tabakhane Cami

1533 yılında yapılmış. Trabzon Tarih Müzesi’nin bahçesinden de görebilirsiniz.

Tabakhane Cami - Trabzon'da Gezilecek Yerler

11. Gülbahar Hatun Cami

Yavuz Sultan Selim ve annesi Gülbahar Hatun adına 1514 yılında inşa edilmiş. Trabzon’daki en eski ve orijinal İslami eserlerden biri olduğu söyleniyor. Ziyaret ettiğim camiler arasında en güzeliydi.

Gülbahar Hatun Cami ve Türbesi - Trabzon'da Gezilecek Yerler

12. Zağnos Vadisi

Birkaç güzel kare yakalayabileceğiniz ve şehre nefes aldıran bir vadi. Gün içerisinde kısa bir dinlenme için uğrayabilirsiniz. Vadi içerisinde piknik masaları ve kafeler de var. Ayrıca Trabzon Kalesi surlarının bir bölümünü ve vadi içerisindeki kemerli köprüyü görebilirsiniz.

Zağnos Vadisi - Trabzon Gezi Yazıları

13. Trabzon Kalesi

Büyük kısmı tahrip olmuş maalesef. Yine de şehrin belirli bölümlerinde surları görebiliyorsunuz. Milattan önceye ulaşan bir yapılış tarihi olduğu biliniyor.

14. Abdullah Paşa Çeşmesi

Trabzon valisi Abdullah Paşa tarafından 1844 yılında yaptırılmış. Atapark’ın çaprazında yer alan Zağnos Paşa Kulesi’nin yan tarafında bulunuyor.

Abdullah Paşa Çeşmesi - Trabzon'da Neresi Gezilir?

15. (Akçaabat) Ortamahalle Ev ve Camileri

Trabzon’daki ‘Moloz’ adlı yerden binebileceğiniz bir minibüsle 2.5 TL karşılığında Akçaabat’ın merkezine gidebilir ve biraz yürüyerek eski evlerin olduğu Ortamahalle’ye ulaşabilirsiniz. Turizm ofisindeki görevli buranın ‘Doğu Karadeniz’in Safranbolu’su’ olduğunu söyleyince gidip gördüm. Bu mahalle Erol Günaydın’ın doğduğu eve de ev sahipliği yapıyor. Eğer Safranbolu’yu veya Amasya’yı gördüyseniz burayı ziyaret etmeseniz de olur.

Akçaabat Ortamahalle Evleri - Trabzon'da Neler Yapılır?

16. Sera Gölü

Trabzon’daki tek hayal kırıklığım bu oldu diyebilirim. Yarısı yeşil, yarısı kahverengi bir göl suyuna sahip. Bir yanı tek tük evlerle, diğer yanı da işlek bir yol ile kaplı. Güzel piknik masaları ve birkaç restoranı var ama bir başka şehirden gelen birinin gidip görmek isteyebileceği bir yer olduğunu düşünmüyorum. Yine de karar sizin.

Sera Gölü - Trabzon Gezi Notlarım

17. Uzungöl

Bir Trabzon gezisinin olmazsa olmazı. Her ne kadar gölün çevresini beton yığınlarıyla ‘süslemeye’ başlamışlarsa da, yine de gidip görmenizi tavsiye ederim. Kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi, şehir merkezinden 25 TL / 50 TL ücretli günübirlik turlarla da ziyaret edebilirsiniz. Gölün çevresinde şimdilik bir tane seyir noktası var. Seyir noktasına giden yol dağın çevresinde dolaşarak yukarıya doğru devam ediyor. Seyir noktasından geri dönmeyip bu yolda ilerlerseniz muhteşem manzaralarla karşılaşabilir ve güzel kareler yakalayabilirsiniz. Herkesin çektiği o meşhur göl fotoğrafı içinse köyün içerisinden yukarılara doğru biraz yürümeniz gerekiyor.

Uzungöl Gezi Yazısı - Trabzon'da Yapılacak Şeyler

Bir sonraki Trabzon gezimde şimdilik ziyaret etmeyi planladıklarım;

  • 18. Sümela Manastırı: Restorasyon çalışmaları nedeniyle bir kısmı hala ziyarete kapalı. Yaza kadar tamamlanır umarım.
  • 19. Kaymaklı Manastırı: 1424 yılında inşa edilmiş. İçerisindeki freskler 18. yüzyıla aitmiş.
  • 20. Vazelon Manastırı: Kuzey dış duvarındaki fresklerin ilk günkü kadar güzel oldukları söyleniyor. Göreceğiz…
  • 21. Kuştul Manastırı: 8. yüzyılda bir kaya bloğuna inşa edilmiş. Fırsat olursa ziyaret edip detayları burada paylaşacağım.
  • 22. Çal Mağarası: Dünyanın en uzun mağaralarından biri olduğu söyleniyor. 1 kilometrelik bölümü gezilebiliyormuş. Heyecan verici.
Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top