Turistik Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Schengen bölgesine dahil olan ülkelerin, turistik vize başvurularında istediği belgeler aşağı yukarı aynıdır. Bir İspanya gezisi için daha yeni Schengen vizesi almış biri olarak, turistik Schengen vizesi için hangi belgelere ihtiyacınız olduğuna dair bu yazıyı hazırladım. Hem kendi tecrübemden hem de resmi kaynaklardan yararlanarak hazırladığım bu yazı, umarım Schengen vizesi başvurunuz için size faydalı olur.

3 günde 2 aylık Schengen vizesini nasıl aldım?: İspanya Turistik Schengen Vizesi

Herkes için gerekli ortak belgeler:

Pasaport: En az 6 aylık geçerlilik süresine sahip, en az 2 boş sayfası olan ve 10 yıldan eski olmayan bir pasaport.

Fotoğraf: 3.5cm x 4.5cm ölçülerinde ve 3 aydan eski olmayan 2 adet biyometrik fotoğraf.

Schengen Vize Başvuru Formu: Başvurulacak ülkenin vize başvuru sayfasından indirilebilir. Bu internet sayfası yetkili aracı kurumun olabileceği gibi direkt ilgili konsolosluğun sayfası da olabilir.

Başvuru formları için tıklayın: AlmanyaFransaİtalyaİspanya

Uçak / Ulaşım Rezervasyonu: Türkiye ve gideceğiniz ülke arasındaki gidiş – dönüş uçak bileti veya (komşu ülkeyse) otobüs bileti rezervasyonu yeterli olacaktır. (İspanya için) Biletlerin ücretini ödeyip satın almanız gerekmiyor. Ayrıca gideceğiniz ülke içerisindeki olası seyahatleriniz için rezervasyon yapmanız gerekmiyor. Eğer o ülke içerisindeki yolculuklarınız için ücretsiz rezervasyon imkanı varsa, bence bunları da dosyanıza ekleyin.

Otel / Konaklama: Booking veya Agoda gibi internet sitelerinden ücretsiz iptalli rezervasyonlar yapmanız yeterli. (İspanya için) Konaklama bedelini ödemeniz gerekmiyor. Yalnızca seyahat sürenizi kapsasa yeterli.

Seyahat Sağlık Sigortası: Seyahat sürenizi kapsayacak şekilde 30.000 Euro bedelli bir sağlık sigortası yaptırmanız isteniyor. Ben 1 yıllık yaptırmanızı tavsiye ederim. Hem fiyatlar makul seviyede olduğu için hem de size daha uzun süreli Schengen vizesi kapısını aralamaya yardımcı olabileceği için. Seyahat sigortanızın İngilizce veya gidilecek ülkenin dilinde olması isteniyor. Acente tarafından size verilecek olan “Konsolosluk Basımı”nı dosyanıza eklemeniz yeterli.

Niyet Dilekçesi: İngilizce veya gidilecek ülkenin dilinde olmak üzere, seyahat amacınızı açıklayan bir dilekçe yazmanız isteniyor.

“İngilizce ve İspanyolca Niyet Dilekçesi nasıl yazılır” adlı bir yazı hazırlıyorum. Yakında paylaşacağım.

Banka Hesabı: Son 3 aya ait banka hesap dökümünüz isteniyor. Hem burada aktif bir hayatınız olup olmadığını hem de seyahat masraflarını karşılayıp karşılayamayacağınızı görmek adına istiyorlar. Eğer masraflarınızı sponsorunuz karşılayacaksa, onun banka hesap dökümleri daha önemli oluyor. Yalnız her iki durumda da kendi hesap dökümünüzü dosyaya eklemelisiniz.

İkametgah: E-devlet’ten birkaç tık ile kolaylıkla alınabiliyor.

Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Bu belge de E-devlet’ten kolaylıkla alınabiliyor.

Pasaport ve Nüfus Cüzdanı Fotokopisi: Pasaportta bilgilerinizin yazılı olduğu ilk sayfanın ve Schengen gibi pasaporta basılı olan vizelerin fotokopisi isteniyor. Ülkelere giriş çıkış damgalarının olduğu sayfaların fotokopisini çektirmenize gerek yok. Ben çektirip götürdüm ama almadılar.

Ek Maddi Durum: Üzerinize varsa ev, araba vb. belgeleri de dosyanıza eklemelisiniz.

Turistik Schengen Vizesi Başvurusunda İstenen Diğer Belgeler

1.Emekliler

Emekli olunduğuna dair E-devlet’ten alınmış güncel belge isteniyor. Bir diğer istenen belge ise emekli maaşının yattığı banka hesabının 3 aylık (ıslak imzalı ve kaşeli) hesap dökümü.

2.Öğrenciler

İlk ve orta öğretim kurumlarındaki öğrenciler için ilgili okuldan alınmış ıslak imzalı belge isteniyor. Üniversite öğrencileri için ise E-devlet’ten alınmış barkodlu öğrenci belgesi çıktısı yeterli. Fakültenizden onaylı ıslak imzalı bir öğrenci belgesi almanıza gerek yok. Ben alıp götürmüştüm ancak E-devlet çıktısını aldılar sadece. Ayrıca transkripti de almadılar. Bunun dışında, lisans mezuniyet belgemi de istemediler. Yalnızca E-devlet’ten alınan güncel öğrenci belgesi isteniyor.

Eğer çalışmayan bir öğrenciyseniz, masraflarınızı karşılayacak bir sponsor göstermelisiniz. Detayları bir alt başlıkta yazdım.

3.Çalışmayan Kişiler

Seyahat masraflarını karşılayacak bir sponsor göstermelisiniz. Sadece anne, baba veya eş sponsor olabilir. Aile bağınızı gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneğini E-devlet’ten alıp dosyanıza eklemelisiniz.

Not: Kimi durumlarda amca ve hala gibi yakın akrabaların da kabul edilme ihtimali bulunuyor.

Not: Eğer sponsorunuz hem emekli hem çalışan biriyse, “emekli” kimliği ile sponsor olarak gösterilmesi daha kolay olacaktır. Çalışanlar için daha fazla belge toplanması isteniyor.

Eğer sponsorunuz hem emekli hem de çalışan bir biriyse;

  • Seyahat masraflarınızı karşılayacağına dair dilekçesi (Yakında örnekleri paylaşacağım)
  • E-devlet’ten alınan emekli belgesi
  • Emekli maaşının yattığı banka hesabının 3 aylık dökümü
  • Çalıştığı yerden aldığı maaşın yattığı banka hesabının 3 aylık dökümü (Başvuru sırasında hem emekli, hem de çalışan biri olduğunu belirtin)
  • Varsa sahip olduğu ev, araba veya arsayı gösteren belgeler

Eğer sponsorunuz emekli biriyse;

  • Seyahat masraflarınızı karşılayacağına dair dilekçesi
  • E-devlet’ten alınan emekli belgesi
  • Emekli maaşının yattığı banka hesabının 3 aylık dökümü
  • Varsa sahip olduğu ev, araba veya arsayı gösteren belgeler

Eğer çalışıyorsanız veya sponsorunuz çalışan biriyse, bir alt başlıktaki ilgili belgelerin hazırlanması isteniyor.

4.Çalışan / İş Yeri Sahipleri

İş Veren Mektubu: Çalıştığınız yerden İngilizce veya gittiğiniz ülke dilinde olmak üzere, seyahat tarihlerinizi de belirten ıslak imzalı bir dilekçe edinmeniz isteniyor.

İşe Giriş Bildirgesi: E-devlet’ten alabileceğiniz barkodlu işe giriş belgesi.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü: Tüm çalışan veya şirket sahiplerinden, E-devlet üzerinden son bir haftada alınmış hizmet dökümü isteniyor.

Maaş Bordroları: Son üç aya ait ıslak imzalı ve kaşeli olmalı. Maaş bordrolarını size mail atsalar ve direkt çıktılarını alsanız da olur. Bazı fotokopi merkezlerinde bu belgelerde imza olduğu için üzerlerine fotokopi damgası vurmak isteyebiliyorlar. Olsun, sorun değil.

Faaliyet Belgesi: Son bir ay içinde alınmış, iş yerinizin bağlı olduğu odaya dair orijinal veya elektronik imzalı bir belge isteniyor.

Resmi Gazete: İş yerinizin resmi gazetesini de dosyanıza eklemelisiniz.

İmza Sirküleri: İş yerinin adının geçtiği ve iş evraklarını imzalayan kişilerin imzalarının yer aldığı sayfanın fotokopisi.

Vergi Levhası: : E-devlet üzerinden yeni tarihli olarak edinip, dosyanıza eklemelisiniz.

5.Evli Olanlar

Seyahat masraflarınızı eşiniz karşılayacaksa, evli olduğunuzu gösteren bir belge isteniyor. Türk vatandaşı ile evliyseniz, evlilik cüzdanı veya vukatlı nüfus kayıt örneği yeterli. Eğer bir AB ülkesinden biriyle evliyseniz, oradan alınmış evlilik cüzdanı isteniyor.

Turistik Schengen Vizesi

Vizeniz için gerekli olan belgeler listesi biraz karışık görünse de, aslında edinmesi kolay belgeler. Belgelerinizi toplarken orijinal, barkodlu veya ıslak imzalı olmasına özen göstermelisiniz. Fotoğrafı çekilip çıktısı alınan belgeleri kabul etmiyorlar. Başvurunuz için dikkat etmeniz gereken bir başka husus ise, başvuru zamanı ile seyahat tarihi arasındaki zamanın 17 günden az, 90 günden çok olmaması. Ben 3 günde almış olsam da, turistik Schengen vizesi başvuruları genellikle 2 hafta içerisinde sonuçlandırılıyor. Yalnız size tavsiyem, olası ek belge isteme veya görüşmeye çağrılma durumlarına karşı en az 1 ay öncesinden başvurunuzu yapmanız. Eksiksiz tamamladığınız belgelerinizle kısa sürede vizenizi alabilirsiniz. Şimdiden iyi şanslar dilerim.

Renkli yolculuklar!

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top