Kampçı Gezginin Hijyen Rehberi

Kamp yaparken doğanın keyfini çıkardığımız kadar hem kendimizi hem de doğayı temiz tutma konusuna da odaklanmalıyız. Basit ve etkili yöntemlerle kamp tecrübenizi keyifli bir şekilde sürdürmek gayet mümkün. Şimdi kamp yaparken göz önünde bulundurmanız gereken yöntem ve kullanabileceğiniz hijyen malzemelerine birlikte göz atalım.

Detaylı ve Gerekli Kamp Malzeme Listesi
Yeni Zelanda’daki 100 günlük kamp maceramda kullandığım malzemeler

El Temizleme Jeli

El temizleme jeli, hem taşıması hafif hem de mikroplarla savaşmanıza yarayan bir hijyen elemanı. Doktorlar bile hastaları ile ilgilenmeden önce kullanıyor. Kampçı bir gezgin de tuvalet sonrası, yemek pişirmek veya yemek yemek için kullanmak üzere çantasında bir el temizleme jeli bulundurmalı. Aksi takdirde mikroplara davetiye çıkarmış oluruz. Doğada gezerken hastalananlar suçu genelde kirli suya atarlar ancak kirli ellerin de hastalıklara yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Elleri su ve sabunla yıkamak hem pratik olmayabiliyor hem de bulunduğunuz yere göre uygun olmayabiliyor. O yüzden en güzeli bir el temizleme jeli ile mikroplara elveda demek. El jelleri az ve yeterli miktarda etil alkol içerdiğinden mikropları etkili bir şekilde öldürür. Avucunuza küçük bir damla jel bırakın ve ellerinizi ovuşturun. Sadece 20-30 saniye kadar bekledikten sonra hazırsınız!


Kamp Yaparken Doğada Çözünebilen Sabun Kullanmak

Ellerimizi evde yıkadığımızda kullandığımız sabunlu su doğrudan atık su borusunda gözden kayboluyor. Ancak bu sabunlu suyu doğrudan doğaya bırakırsak, içerdiği fosfat ve diğer kimyasallar nedeniyle göllerde veya diğer su kaynaklarında zararlı bakterilerin üremesine sebep olur. Su kaynaklarını korumak adına kampçı bir gezgin kullandığı sabun türüne dikkat etmeli. Doğada organik moleküllerine kadar çözünebilen sabunları tercih etmeliyiz. Bu tarz ürünleri kullanırken bile en yakın su kaynağından 200 metre uzakta olmaya özen göstermeliyiz.

Waikaremoana Gölü, Yeni Zelanda Gezi Rehberi
Waikaremoana Gölü, Yeni Zelanda


Kamp Yaparken Neden Deodorant Kullanmamalıyız?

Deodorantlar, kötü kokuları bastırmasının yanında tatlı bir koku yaydığından çevrenizdeki canlıları size çekebileceği için yanınıza almamanız gereken şeylerden biri. Nasıl olsa kamp hayatınızın ilk birkaç gününden sonra kendi “doğal” kokunuza alışacaksınız. Bununla birlikte düzenli olarak vücudunuzu temizleyerek aslında deodoranta ihtiyacınız olmadığını da göreceksiniz.

Kamp Yaparken Nasıl Duş Alınabilir?

Alkol bazlı el temizleme jelleri elleri temizlemek için biçilmiş kaftan. Ancak vücudunuzu bunlarla temizlemeye kalkarsanız kaçınılmaz bir yanma hissi sizi bekliyor. Bol adımlı ve fotoğraflı bir günün ardından temizlenmek için 3 alternatifiniz bulunuyor. Bu arada, kurulanmak için mikrofiber havlunuzun yanınıda olduğundan emin olun.

Nehirde veya Gölde Yıkanmak: Ferahlatıcı etkisinin yanında vücudunuzdaki kiri ve teri atmanıza da yardımcı olur. Burada dikkat etmeniz gereken şey diğer insanlardan ve sabun gibi ürünlerin kullanıldığı yerlerden uzakta durmak. İlk alternatifimizi bir atasözüyle süsleyelim: “Akan suda pislik durmaz.”

Kamp Duşu Kabini: Doğada çözünebilen bir sabun, bir sünger / lif ve birkaç litre su ile portatif kabinlerde rahatlıkla duşunuzu alabilirsiniz. Su kaynaklarından en azından 200 metre uzakta duş almaya özen göstermelisiniz. Mantar veya pişik gibi can sıkıcı sorunlarla karşılaşmamak için ayaklarınız ve koltuk altınız gibi bölgelerinize dikkat etmelisiniz.

Sünger / Lif Banyosu: Eğer kamp duşu kabini kullanmak veya nehirde yüzmek için hava çok soğuksa, 3. alternatifimiz tam size göre. Doğada çözünebilen bir sabun ve küçük bir havlu işinizi görecektir. Bazı ıslak mendiller de işinize yarayabilir. Eğer ıslak mendilleri evde kurutup, kullanırken tekrar ıslatırsanız onları taşırkenki ağırlığı biraz azaltabilirsiniz.

Köprüçay Nehri, Köprülü Kanyon Milli Parkı

Kamp Yaparken Özel Bölgelerin Temizliği

Doğada bir geziye çıkmak bol bol yürüyüş içerdiğinden, beraberinde gelecek olan terleme nedeniyle vücüdunuzda kötü koku ve kir oluşabilir. Mantar ve pişik gibi istenmeyen şeylerden uzak durmak adına vücudunuzu düzenli olarak temizlemelisiniz. Özel bölgelerin temizliği adına dikkate alınacak tavsiyeler şu şekilde;

Tuvalet Kağıdı vs Yaprak: Bir yaprak, tuvalet kağıdına göre özel bölgenizde daha az kalıntı bırakarak daha az tahriş eder. Bu da pişik ihtimalini görece düşürür.

Sıkılabilir Su Şişesi: Temizlik, pişik ve diğer bazı can sıkıcı durumları önlemek adına oldukça önemli. Suyu fışkırtarak kullanabileceğiniz küçük bir su şişesi, özel bölgenizi temiz tutmak için size yardımcı olabilir. Sabun kullanımı da mümkün.

Düzenli İç Çamaşırı Değişimi: İdeali 2 çift olarak yanınızda taşıyıp, birini giyerken diğerini yıkamanız. Zorda kalırsanız onları tersine çevirip, 2 x 2 = 4 çifte sahip olma ihtimaliniz de var.

Ayaklar: Gün boyunca tüm yükünüzü çekecekler. Ayaklarınızı temiz ve kuru tutarak mantar ve diğer ayak bakterilerinden kaçınmanız oldukça önemli. Çoraplarınızı değiştirerek, ayaklarınızı yıkayarak ve bazen de çoraplarınızı çıkararak ayaklarınızı dinlendirmeniz önemli.

Koltuk Altı: Lütfen deodorant kullanmayın. Çevrenizdeki canlıları ayı da dahil olmak üzere üzerinize çekecektir. Doğada çözünebilen sabun kullanımı ile temizlemek mantıklı bir yöntem olur.

Adet Dönemi Doğa Gezisi İçin Engel Değil

Doğa gezilerinde ped gibi tek kullanımlık ürünler kullanabileceğiniz gibi, en çevre dostu yöntem olarak yıkanabilir silikon malzemeden üretilen bir adet kabı da kullanabilirsiniz. Bu noktada ellerinizin temiz olduğundan emin olmanız önemli. El temizleme jeli burada da işinize yarayacaktır.

Köprülü Kanyonda Kamp Yapma Rehberi - Antalya'da Kamp Rehberi

Köprüçay Nehri üzerindeki bir ‘resmi olmayan’ kamp noktası

Kampçı Gezginin Temizlik Malzemeleri Listesi

  • Kokusuz ve alkollü el temizleme jeli (Pratik ve etkili)
  • Doğada çözünebilen sabun (Nehir, göl ve denizden 200 metre uzakta kullanılmalı)
  • Diş fırçası
  • Diş macunu
  • Diş ipi
  • Pamuklu bandana veya el bezi
  • Kokusuz ıslak mendil
  • Hızlı kuruyan mikrofiber havlu
  • Tuvalet kağıdı
  • Özel hijyen malzemeleriniz ve onları taşımak için sızdırmaz kılıf
  • Kirli çamaşırlar için boyutu ayarlanabilir torba

Çantanıza eklememeniz gerekenler listesi:

  • Deodorant (Böcek veya ayı gibi canlıları size çekebilir)
  • Şampuan (Doğada çözünebilen türlerden alınırsa çantaya eklenebilir)
  • Ayna (Kırılma ihtimali yüksek)
  • Doğada çözünemeyen ürünler
  • Tek kullanımlık ürünler (Çöp kutusu bulana kadar size ek yük olacaktır)

Orijinali için: backpacker.com/skills/prof-hike-a-backpacker-s-guide-to-smart-personal-hygiene

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top