Singapur Ücretsiz Yürüyüş Turu

Singapur’daki iki günlük gezimi verimli şekilde değerlendirmek için bir yürüyüş turu arıyordum. Şehirde bu tarz turlar düzenleyen birçok organizasyon bulunuyor. Ben ‘Footprints Free Walking Tours’ adlı bir grubu seçtim. Pazar günü saat 16:30’da, ‘Raffles Place MRT durağının B çıkışından başlayan turları benim için uygundu. Böylece günün önceki saatlerini Singapur’un diğer yerlerini gezmek için kullanabilme fırsatım oluyordu. Tur saati gelip de buluşma noktasına vardığımda, farklı ülkelerden genç-yaşlı neredeyse 30 kişinin tura katılmak için beklediğini gördüm. Kısa bir giriş ve tanışma sohbetinden sonra şehrin sokaklarındaki yürüyüşümüze başladık.

23.03.2021 Not: Katıldığım ücretsiz yürüyüş turu ekibi turlarını durdurmuş durumda. Alternatiflere yönelebilirsiniz.

Singapur Botanik Bahçesi gezi yazısı: Botanik Bahçesi

Singapur Haw Par Villa gezi yazısı: Haw Par Villa

Yürüyüş Turu Başlasın

2’si görece daha tecrübeli 3 üniversite öğrencisi rehber bu yürüyüş turunda bize eşlik etti. Yürüyüşümüze bir İngiliz devlet adamı olan Stamford Raffles’ın modern Singapur’un kuruluşunda oynadığı rolü dinleyerek başladık. Aslında Celal Şengör O’nu hepimiz için burada güzelce anlatmış:

Yürüyüş turundaki ilk durağımız hoş bir görünüme sahip olan ve eskiden posta binası olarak kullanılan Fullerton Oteli’ydi. Otelin geniş lobisine kırmızı halı üzerinde girince sırtçantalı gezgin modundan bir anda “luxury traveler” moduna başarılı bir şekilde geçtik. Hızlı adımlarla direkt özenle hazırlanmış küçük bir kültür & sanat bölümüne ilerledik. Burada otelin ve Singapur’un geçmişine kısa bir göz atma fırsatımız oldu. Tarihi bir bina olduğu için otel içerisindeki bu bölümü görmek serbest. Bir 20 dakika kadar burada kaldıktan sonra otelin altındaki geçitten Esplanade Park ve Marina Bay’e geçiş yaptık. Singapur’un bu noktası güzel bir marina manzarasına sahi olan kafe ve restoranlarla dolu.

Singapur Ücretsiz Yürüyüş Turu
Yıldönümü Köprüsü (Jubilee Bridge)

Savaş Anıtı

Kısa bir molanın ardından Cavenagh Köprüsü üzerinden Singapur için önemli bir savaş anıtına doğru yürüdük. Rehberlerden birinin söylediğine göre geçtiğimiz yıllarda ‘yeterince aptal’ biri, ‘Cenotaph’ adındaki bu anıtın üzerine grafiti yapmış. Tabi ki yakalanmış ve cezalandırılmış. 3 yıl hapis, 208 SGD (700 TL) para cezasının yanı sıra 3 sopa cezası almış. Bu sopa cezasını kırbaç cezası gibi düşünebilirsiniz. Singapur’un İngiliz sömürgesi olduğu yıllardan kalma bir ceza türüymüş.

Singapur Ücretsiz Yürüyüş Turu
Savaş Anıtı (The Cenotaph)

Devam Ediyoruz

Turun devamında ise önce Victoria Tiyatro ve Konser Salonu’nunda mola verdik. Sonra da sırasıyla; Singapur Ulusal Galerisi, Aziz Andrew Katedrali, Ermeni Kilisesi, ‘Good Sheoherd. Kilisesi, Sri Krishnan Tapınağı ve ‘The Kwan Im Thong Hood Cho’ Tapınağı’nı gezdik. Turumuz Bugis Street yakınlarında son buldu. Bu arada Bugis Street, Asya’da gördüğümüz üzeri kapalı halk pazarlara benzeyen bir yer. Hediyelik eşya, içecek ve yiyecek için uğramanızı tavsiye ederim.

Aziz-Andrew-Katedrali-Singapurda-Gezilecek-Yerler
Aziz Andrew Katedrali
Victoria-Concert-and-Theatre-Hall-Singapurda-Gezilecek-Yerler
Victoria-Concert-and-Theatre-Hall
Singapur-Bugis-Street-Singapurda-Gezilecek-Yerler
Bugis-Street

Kente Göç ve Sosyalleşme Sorunu

Yürüyüş turu sırasında rehberlerin anlattıkları arasında ilgimi çeken şeylerden biri Singapur’daki sosyal hayata dair bilgiydi. Singapur’da yer sıkıntısı olduğundan şehirde yüksek katlı binalara ihtiyaç duyulmuş. Rehberin anlattığına göre hızlı bir kentleşme süreci yaşayan Singapur’da halk şehre yerleştiğinde ilk başta oldukça muhafazakar ve içe kapanık bir hayat yaşıyormuş. Hem geçim mücadelesi hem de ilk kez şehir ortamına çıkma nedeniyle sosyalleşme ve dayanışma konularında sıkıntılar çekilmiş. Buna çözüm olarak apartmanların tasarımında biraz değişikliğe gitmişler. Her apartman bloğunun giriş katlarının iç kısımlarına çamaşırhane, market ve küçük lokanta tarzı dükkanlar açmışlar. Böylece en azından akşamları işten gelince mecburen birbirleriyle iletişime geçmeleri ve sosyalleşmeleri sağlanmış. Çoğu Singapurlunun evde yemek pişirmediğini, adına ‘Hawker Center’ dedikleri küçük lokantalardan ucuza yemek yiyebildiğini öğrendim. Ben de bizzat buralarda yemek yemiş biri olarak ucuza güzel yemek yemek için bu tarz lokantaları tavsiye ederim. Güneydoğu Asya’daki sokak yemeği satıcılarının küçük lokantalar halinde yan yana dizildiğini hayal edin. İşte öyle bir yer bu Hawker Center’lar. Singapur gibi pahalı bir şehirde gezginlerin dostu olmaya adaylar.

Bir Hawker Center Lokantası: Rice Garden 

Singapurda-Sokak-Sanatı-Grafiti-Singapurda-Gezilecek-Yerler
Grafiti için izin verilmiş bir sokak

Singapur Ücretsiz Yürüyüş Turu

Singapur’daki ikinci günümde katıldığım iki buçuk saatlik bu tur keyifli geçti. Genel olarak Singapur’un merkezindeki bazı önemli noktaları içeren bir rotada ilerledik. Bir yandan yürürken bir yandan da o anda geçtiğimiz yerlerle ilgili bilgiler edindik. Ayrıca rehberler tur boyunca bize Singapur’da farklı inanca ve etnik kökene sahip insanların bir arada nasıl huzurlu bir şekilde yaşadığından da bahsetti. Bu arada rehber arkadaşlar sorularınız olursa içtenlikle cevaplıyorlar. Singapur’u gezmeyi düşünüyorsanız, Singapur’da yapılacaklar listenize bu ücretsiz yürüyüş turunu veya bir başka yürüyüş turunu eklemenizi tavsiye ederim.

Renkli yolculuklar!

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doğu
Doğu
2 yıl önce

Singapur’da hava solumak bile parayla değil mi? 🙂

Scroll to Top