Gönüllü Çalışarak Dünyayı Gezmek

Konaklama, gıda ve ulaşım gibi gezi masraflarınızı karşılayabileceğiniz birbirinden ilginç projelerle gönüllü çalışarak dünyayı gezmek ister miydiniz? Cevabınız evetse, gönüllüler ile gönüllü arayan projeleri internet üzerinden buluşturan platformlar sizin için biçilmiş kaftan! Sistemlerine üye olarak, oluşturdukları proje havuzuna 1 veya 2 yıllığına ulaşabiliyorsunuz. Bu periyot içerisinde farklı sürelere sahip birçok projeye katılabilir ve hayatınız boyunca unutamayacağınız birkaç gün veya hafta geçirebilirsiniz.

Ne Tarz Gönüllü Projelerine Katılabilirim?

Aslında net olarak farklı projeleri tek tek saymak zor ama en çok verilen ilanlara bakacak olursak başta bahçe ve çevre düzenlemeleri olmak üzere; turizm sektörüne bağlı organizasyonlar, dil eğitimi, kafe veya restoran yönetimi, ev işleri, sosyal aktiviteler ve çeşitli sanat faaliyetleri kapsamındaki ilanlar ön plana çıkıyor. Bir sörf kulübünde eğitmen olmaktan tutunda da, bir çiftlikte fidan dikmeye kadar çok sayıda farklı projeye rastlamak mümkün.

Yeni-Zelanda-Gönüllü-Projeleri
İş arkadaşım ‘Aby’ ile birlikte çalışırken

Gönüllü Projelerinin Süresi Ne Kadar?

Genel olarak her bir projenin kendine özel bir süresi oluyor. Ancak bu süre, proje sahibi ve sizin anlaşmanıza bağlı olarak değişebilir. Sonuçta bambaşka kültürlerden gelen insanların aynı iş üzerinde çalışması için bir uyum gerekiyor. Bu uyumu sağladığınız taktirde ihtiyaçları da varsa zaten onlar size daha uzun süre kalmanızı teklif edeceklerdir. Diğer taraftan eğer katıldığınız bir projedeki şartlar beklediğiniz gibi çıkmazsa, oradan ayrılma hakkınız her zaman saklıdır. Bu konuda bir mecburiyet söz konusu değil.

Gönüllü Olarak Çalışma Karşılığında Benden Beklenen Nedir?

Size kalacak yer, gıda ve hatta ulaşım imkanı sağlamalarının karşılığında, temel olarak ilandaki tanımda yer alan görevleri tamamlamanız diyebiliriz. Proje ilanlarına göz attığınızda sizden tam olarak neler beklendiğini, çalışma sürelerini ve şartlarını net olarak görebiliyorsunuz. Projelerde genellikle günde ortalama 5 saat ve haftada 5 gün çalışmanız bekleniyor. İlanda belirtilen haftalık çalışma saatleriniz dışında kalan sürelerde tamamen özgürsünüz. Yalnız eğer bir ailenin yanında kalıyorsanız, (sizden istemeseler bile) arada sırada yemek pişirmek veya ev işlerine bir el atmak gibi ekstra şeyler yapmanız yerinde olacaktır. Bir başka bilinmesi gereken şey ise çalışma saatlerinizin katılacağınız projenin türüne ve süresine göre değişiklik gösterebileceği. Örneğin; Bosna-Hersek’te katıldığım projede caz festivaline hazırlık için günde 10 saat kadar herkes birlikte çalışmıştı. Sonraki hafta boyunca ise gönüllüler olarak hiç çalışmadık ve tatil yaptık.

Bosna-Hersek-Bir-Caz-Festivali-Gönüllüsü
Caz festivalinde dondurma, krep ve içecek satışı da yaptım. Boş kaldığım zamanlarda mutfağa yakın olmanın avantajını değerlendirdim 🙂

Gönüllü Olarak Çalışmak İçin Nereden Proje Bulabilirim?

Aşağıda önereceğim 3 farklı internet sitesi üzerinden gönüllü çağrısında bulunan proje sahipleri ile iletişime geçebiliyorsunuz. Aralarından ben sadece Workaway’i kullandım ama eminim diğerleri üzerinden de güzel projeler bulabilirsiniz. Bunun yanında, sizin kullandığınız farklı yöntemler ve internet siteleri varsa yorum kısmında belirtebilirsiniz. Bilgi paylaştıkça çoğalır. 🙂

1. Workaway

İlk olarak 2015’te üye olarak kullanmaya başladığım bu site aracılığıyla bugüne kadar; Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Yeni Zelanda olmak üzere 4 farklı ülkede 5 farklı projede gönüllü olarak yer aldım. Arnavutluk’taki bir gezgin otelinde (hostel) otelin işleyişine katkıda bulundum ve dünyanın birçok yerinden gezginle tanıştım. Bosna-Hersek’teki bir caz festivalinin hazırlık ve düzenlenme aşamalarında yer aldım. Türkiye’deki bir butik otelin yabancı gönüllülerine ekip liderliği yaparken ve çalışanlarına da İngilizce dersleri verilmesine katkı sağladım. Yeni Zelanda’daki iki projeden ilkinde; bir ailenin evine göz kulak olurken, bahçe düzenlemelerine de yardımcı oldum. İkincisinde ise bir ailenin koyun çiftliğinde yer alan 2500 koyunun gebelik testi programına yardımcı oldum. Katıldığım her bir projeden güzel ve ilginç anılarla ayrıldım. Özellikle de bir gün koyunlara gebelik testi yapacağım hiç aklıma gelmezdi. 🙂

28 Ocak 2018 itibariyle Workaway üzerinde 170 ülkeden binlerce proje görünüyor. Üye olup proje sahipleriyle iletişime geçmek için ödemeniz gereken ücret tek kişiyseniz yıllık 150 TL, iki kişiyseniz yıllık 200 TL. 2015’te ilk üye olduğumda üyelik süresi bir yıl değil, iki yıllıktı ancak artık tek yıla düşürmüşler.

İnternet sitesine gitmek için tıklayın: Workaway

Yeni-Zelandada-Katıldığım-Gönüllü-Projesi-Evim
Yeni Zelanda’da katıldığım ikinci projedeki evim böyleydi

2. Helpx

Helpx de aynı Workaway gibi gönüllüler ile gönüllü çalışma projelerini arayanları buluşturan bir site. Bu sitede daha az sayıda ülke ve proje sayısı mevcut ama yıllık ücreti daha uygun. Siteye ücretsiz üye olarak gönüllü arayan proje sahipleri tarafından ulaşılabilir oluyorsunuz. Eğer siz gideceğiniz yerdeki proje sahipleri ile direkt iletişime geçmek isterseniz, 90 TL ödeyerek 2 yıl boyunca proje sahiplerinin iletişim bilgilerini görme hakkına sahip oluyorsunuz. Tek kişi de olsanız, iki kişi de olsanız 90 TL karşılığında tek bir hesap oluşturmanız yeterli.

28 Ocak 2018 itibariyle Helpx.net üzerinde 74 ülkeden yüzlerce proje görünüyor.

İnternet sitesine gitmek için tıklayın: Helpx

3. Wwoof

Wwoof’un açılımı; ‘Organik Çiftliklerde Gönüllü Çalışma’ gibi bir anlama geliyor. Adından da anlaşılacağı üzere çiftliklerde yer alan projelere katkıda bulunulması karşılığında, gönüllü çalışanlara kalacak yer ve yiyecek / içecek temini üzerine kurulu bir sisteme sahipler. Her bir ülke için 60 TL’den başlayan ücretlerle ayrı ayrı üye olmanız gerekiyor. O açıdan biraz dezavantajlı diyebiliriz. Ancak aynı ülke içerisinde uzun süre kalmayı düşünüyor ve organik bir yaşamın şifrelerini arıyorsanız bu projeler tam da size göre diyebiliriz.

28 Ocak 2018 itibariyle sadece Yeni Zelanda için 100’ün üzerinde proje yayınlanmış. Örneğin İspanya’da ise bu sayı 250 olarak görünüyor.

İnternet sitesine gitmek için tıklayın: Wwoof

Gönüllü Projeleri ile Gezmek

Gönüllü olarak çalışmanın hem farklı kültürlerden yeni insanlarla tanışma, hem de gezi masraflarını minimuma düşürme adına bir gezginin kaçırmaması gereken bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Daha önce bir yerlerde gönüllü olarak çalışmamış olmanız hiç önemli değil. Mutlaka bir yerlerde size uygun bir gönüllü projesi vardır. Dilerseniz Avrupa Gönüllü Hizmeti ile ilgili hazırladığım yazıya da göz atabilirsiniz.

Avrupa Gönüllü Hizmeti ile ücretsiz yurt dışı imkanı: Avrupa Gönüllü Hizmeti

Renkli yolculuklar dilerim…

Yurtdışına Para Gönderme

Eğer olur da yurt dışındayken Türkiye’den veya Türkiye’ye para gönderimi ihtiyacınız olursa bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. 2022 yılının en iyi ve en ucuz para transferi yöntemlerini bir araya topladım: Yurtdışı Para Transferi

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
8 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Sıla
Sıla
4 yıl önce

Daha 17 yaşındayım şuanda bunlara katılmama ailem karşı çıkabilir ama üniversiteye geçince ilk işim bu olacak . Lütfen nasip olsun lütfenn … çok güzel bi duygu olacağına eminim ve bu duyguyu tatmak için sabırsızlanıyorum.

Tülay
Tülay
4 yıl önce

Verdiğiniz detaylı harcama bilgileri için çoook teşekkürler. Böyle detaylı bilgilere rastlamak zor. 1 hafta içinde Endonezya için yola çıkacağım. Çok faydalı oldu. Sağlıklı , güvenli bol seyahatler diliyorum size ve tüm seyahatseverlere.

mine çeliksoy
mine çeliksoy
5 yıl önce

merhaba,
Sitenizi farkettiğimden beri vakit bulduğumda merakla yazdıklarınızı okuyorum. Çok eğlenceli, ufuk açıcı ve bilgilendirici yazılarınız için sizi kutlarım. Merak ettiğim birşey var;
workaway programı ile gidildiğinde çalışma karşılığı ücret alınıyor mu? ve yaş şartı aranıyor mu?
teşekkürler, sağlıklı ve mutlu günler..

Metin
Metin
5 yıl önce

Mert bey,
Açıklamanız için çok teşekkür ederim,sevgiler…

Metin
Metin
5 yıl önce

Merhaba biz İran’dan ailemle beraber yeni Zelanda ya Avustralya gibi ülkelere taşımak istiyoruz.Ben 45 yaşında emekli öğretmenim, eşim ise 36 yaşında bir ev kadını ve kızım 18 yaşında lise öğrencisi,fakat dil ve daha önce bu tür ülkelerde bulunmadığımız için eksik puanlamaya neden olacağını düşünüyorum,ayrıca bir Türk olarak ve İran’da ekonomi nedeniyle kızımı başka bir gelişmiş ülkede okumasını istiyorum,sizce nasıl bir yol izlemeliyim.yardımcı olur musunuz…🙏🙏🙏
Metin.af52@yahoo.com

Scroll to Top