Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi ile Ücretsiz Yurt Dışı İmkanı

Avrupa Gönüllü Hizmeti, Avrupa Birliği’nin başta Avrupa’daki ülkeler olmak üzere, yaklaşık 60 ülkeyi kapsayan ve gönüllü çalışma esasına dayanan bir projesi. Şanslıyız ki Türkiye de AGH projelerine gönüllü gönderebilen ve bu projeler kapsamında gönüllü kabul edebilen ülkeler arasında yer alıyor. Aslında AGH’nin en aktif kullanıcılarından biri olarak bu güzel fırsatı olabildiğince kullanmaya çalıştığımızı söyleyebiliriz. Bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine katılmak için gerekli olan temel şart ise sadece 17-30 yaş aralığında olmak. İngilizceniz iyi olmayabilir (İyiyse avantajlı olabilirsiniz), daha önce hiç yurt dışına çıkmamış olabilirsiniz veya bir üniversite öğrencisi de olmayabilirsiniz. Bunların hiçbiri bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi gönüllüsü olmak için engel değil. Özellikle de Avrupa ülkelerindeki projelerde, sizin gibi farklı ülkelerden gelecek olan gönüllülerle birlikte bir projede yer almanız hiç de zor değil.

Avrupa Birliği Gönüllü Projeleri
AGH projesi ile gittiğim Macaristan’daki ilk günümden bir kare

Avrupa Gönüllü Hizmeti Projeleri Nelerdir?

AGH kapsamındaki gönüllü projelerinde çok sayıda farklı proje bulunuyor. İçlerinden mutlaka bazıları size uygun olacaktır. Örnek vermek gerekirse; gençlik aktiviteleri, temiz çevre projeleri, engelli bireylere yönelik projeler, yoksul çocuklara yardım projeleri, gençlere ve çocuklara dil öğretimi projeleri, seyahat organizasyonlarına yardım, hayvan hakları ile ilgili projeler, sosyal sorumluluk projeleri veya kamp organizasyonları gibi daha birçok farklı proje arasından kendinize uygun bir proje seçebilirsiniz.

Avrupa Gönüllü Hizmeti Projelerinin Süresi Ne Kadar?

Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında başvuracağınız projelerin süreleri 2-12 ay arasında değişiyor. Bunun yanında, sizi ülkesindeki projeye kabul eden kuruluş ile anlaşmanız karşılığında bu süre kısalabilir. Örneğin, bir arkadaşım 12 aylığına Polonya’ya gitmişti ama ailevi sorunlar nedeniyle 8. ayında Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. Ayrıca, gönüllüsü olduğunuz kuruluşun disiplinsiz hareketleriniz nedeniyle de sizi projeden uzaklaştırma hakkına sahip olduğunu bilmelisiniz.

Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi’ne Katılım Ne Kadara Mal Olur?

Bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesi için hiçbir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ulaşım, vize masrafları, konaklama, yeme-içme, seyahat sigortası gibi tüm giderleriniz Avrupa Birliği fonları tarafından karşılanıyor. Bunun yanında size her ay belli bir cep harçlığı da veriyorlar. Ne güzel değil mi? 🙂

Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine nasıl başvurabilirim?

Öncelikle Europass formatında bir Cv oluşturmanız gerekiyor. Cv oluşturmak için ziyaret etmeniz gereken internet adresini aşağıda bulabilirsiniz. Cv’niz hazırsa artık bir projeye başvurmak için araştırmalara başlayabilirsiniz. Bunun için 2 yolunuz var. Birincisi ve en kolayı; Türkiye’deki gönderen kuruluşların ara ara yaptıkları gönüllü çağrılarına göz atmak. Hem gönderen kuruluş, hem de proje hazır olacağı için bir AGH gönüllüsü olmak için geriye sadece sizi mülakata çağırmaları kalacak. İkinci yol ise; Avrupa Gönüllü Hizmeti veri tabanından kendinize uygun projeleri belirlemek. Yalnız bu konuda biraz İngilizce’nizin olması gerekiyor. 20 Ocak 2018 itibariyle AGH veri tabanında Türk vatandaşlarına yönelik 162 proje görünüyor. Bu projelerden size uygun olanlarını belirledikten sonra her bir proje için ayrı ayrı birer motivasyon mektubu hazırlamanız gerekiyor. Tek bir motivasyon mektubunu üzerinde küçük değişikliklerle farklı başvurularda da kullanabilirsiniz. Özgün olmasına ve ne kadar istediğinizi göstermesine dikkat etmeniz yeterli. Ardından sıra bir gönderen kuruluş bulmaya geliyor. Aşağıdaki linklerden hem proje hem de gönderen kuruluş araştırması yapabilirsiniz. Yalnız resmi site üzerindeki gönderen kuruluş listesinde 258 adet gönderen kuruluş görünmesine rağmen, bunların bazıları aktif değil. O yüzden ben size benim bildiğim birkaç gönderen kuruluşun da internet adreslerini vereceğim.

Yararlı Linkler:

Europass Formatında Cv Hazırlamak: Europass Cv 

AGH Resmi Veri Tabanı: EVS

Türkiye’deki Gönderen Kuruluşların Listesi: Gönderen Kuruluşlar 

Gazi Üniversitesi: Gönüllü Aranan Projeler

Avrupa Gönüllü Hizmeti Projesi

Gezi serüvenine Macaristan’daki bir AGH projesi aracılığıyla başlamış biri olarak sizlere bu fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu projelerden birini değerlendirmeniz hem ufkunuzu açacak, hem de size farklı kapılar açacaktır. Bir AGH projesi ile yurt dışına çıkıp, ardından gittiği yerde iş bulup kalan birçok tanıdığım oldu. Orada kalmasanız bile, yabancı gönüllülerle birlikte farklı bir kültür ortamında geçirdiğiniz zaman boyunca elde ettiğiniz kazanımlarınız hem iş hayatında hem de sosyal hayatta size artılar sağlayacaktır. Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinden birine başvurmayı düşünüyorsanız, ihtiyacınız olduğunda size yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Renkli yolculuklar…

Yurtdışına Para Gönderme

Eğer olur da yurt dışındayken Türkiye’den veya Türkiye’ye para gönderimi ihtiyacınız olursa bu yazıma göz atmanızı tavsiye ederim. 2023 yılının en iyi ve en ucuz para transferi yöntemlerini bir araya topladım: Yurtdışına Para Transferi

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
4 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hüseyin
Hüseyin
3 yıl önce

Gercekten yazdiginiz yazi beni heycanlandirdi.17 yasindayim zaten hep avrupa ulkelerine falan simdiden gitmek istiyodum sizin acaba instagram hesabiniz veya sizinle iletisime gecebilecegim bir yol var mı?

Gizem
Gizem
5 yıl önce

Siz gerçekten mükemmel bir insansınız ufkumu genişlettiniz. Çok teşekkür ederim 🙂

Scroll to Top