Samsun’da Gezilecek 12 Yer

Samsun, kendi şehrim diye söylemiyorum, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri. Her yıl artan sayıda turistin keşfetmeye başladığı Samsun’un merkezindeki gezilecek yerleri sizler için hazırladım. Merak ettiklerinizi yorum kısmında sorabilirsiniz. Şimdiden keyifli geziler!

Samsun Gezilecek Yerler

1) Gazi Müzesi

Gezi yazısı için tıklayın: Samsun Gazi Müzesi

2) Kent Müzesi:

Gezi yazısı için tıklayın: Samsun Kent Müzesi

(Not: Bu müze içerisindeki “Samsun’da Turizm” bölümünde Samsun’da gezilecek tüm yerler görsel öğelerle birlikte anlatılmış. Mutlaka uğramalısınız.)

3) Panaroma Müzesi

300 metrekarelik boyutuyla Türkiye’deki en büyük yağlı boya tablosu bu müzede yer alıyor. Azeri bir sanatçı tarafından 3 ayda yapılan bu tabloda Atatürk’ün Ankara’da halk tarafından karşılanışı resmedilmiş. Bu özel tablonun yanında müzede dev bir dijital göstermim salonu bulunuyor. Türklerin Anadolu’ya girişinden itibaren bugüne kadar geçen tarihimizi başarılı görsel ve videolar aracılığıyla görebiliyorsunuz. Müzeyi gezerken size bir de rehber eşlik ediyor. Toplamda yarım saatte gezebileceğiniz Panaroma Müzesi’ne giriş ücretsiz.

4) Tütün İskelesi

Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere geldiği Samsun’da ilk ayak bastığı yer olarak bilinen Tütün İskelesi’nin yeniden düzenlenmiş halini görebilirsiniz. İskelede temsili olarak Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykelleri yerleştirilmiş. Buradaki bir bilgi panosunda 19 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile gelenlerin isimleri ve görevleri tek tek yazıyor. Samsun’daki bazı törenler bu iskele önünde gerçekleşiyor.

5) Bandırma Vapuru

Atatürk’ün Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun birebir kopyasını ziyaret edebilirsiniz. Küçük bir müze niteliğinde.

6) Saathane Meydanı

Medrese, meydan, hamam, han ve cami için yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından daha güzel bir görünüme kavuşacak olan bu küçük meydanda; şimdilik bir tarihi saat kulesini, Samsun’un en önemli camilerinden Büyük Cami’yi ve tarihi Valilik binasını görebilirsiniz. Ayrıca bu meydanda Samsun’un en iyi birkaç dönercisinden biri olan Lezzet’e uğrayabilirsiniz. Bu meydanı restorasyon çalışmaları bittikten sonra (2019 sonları) ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

7) Amazon Köyü (Batıpark)

Samsun’da (söylenene göre Terme ilçesinde) yaşadığı düşünülen meşhur Amazon kadınlarına ait temsili bir köy oluşturulmuş. Bu köyde Amazon kadınlarının oldukça gerçekçi bal mumu heykelleri ve çadırları yer alıyor. Bu ilginç köye giriş ücreti 3 TL.

8) Anadolu Aslanları (Batıpark)

Bir zamanlar Anadolu’da var olan aslanların görkemli dev heykellerini Batıpark’ta görebilirsiniz. Bu heykellerden birinin içerisinde ünlü Truva savaşından bir sahne bal mumu heykellerle birlikte canlandırılmış. Hikayede anlatılana göre Amazon kadınları Truva’daki savaşa destek için gitmişler. Ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

9) Amisos Tepesi (Batıpark)

Batıpark içerisinden bir teleferikle hızlıca ulaşabileceğiniz bu deniz manzaralı tepede belediyeye ait bir restoran ve bir hediyelik eşya dükkanı bulunuyor. Aslında yüzlerce yıllık bir de mağaraya ev sahipliği yapıyor ancak o henüz ziyarete açık değil.

10) Fener Plajı

Bu plaj, Samsun’un merkezinde kumsalıyla ve temiz suyuyla gitmeye değer güzel bir plaj. Birkaç yıl önce herkese açıktı ancak artık sadece kadınlara açık. Plaja giriş ücreti kişi başı 10 TL. İçeride duş, giyinme kabini ve bir de kafe bulunuyor.

11) Samsun Su Kayağı Merkezi

Bandırma Vapuru’nun arkasındaki alanda dalgakıran yardımı ile birlikte bir nevi havuz oluşturulmuş. Bu dev havuzda güvenli bir şekilde su kayağı yapmak mümkün. Belediyeye bağlı olan bu tesiste su kayağı ücreti en son sorduğumda 10 dakika eğitim + 30 dakika su kayağı için 30 TL idi. Keyifli bir aktivite için listenize ekleyebilirsiniz.

12) Bulvar AVM

Size bir alışveriş merkezi gezmeyi tavsiye etmiyorum sakın yanlış anlamayın. Bulvar AVM, Cumhuriyet Meydanı’nın yanında bulunan eski tekel binalarının restore edilmesiyle oluşturulmuş bir alan. Müzeler arasında gezinirken birkaç dakikalığına da olsa göz atmanızı tavsiye ederim. Samsun pidesi yiyecekseniz buradaki Pide55’e uğrayabilirsiniz. Aslında Samsun pidesini esnaf pidecisi ustalardan yemek lazım ama burası beklentimin üzerinde güzellikte bir pide yapmıştı. Ayrıca bu alanın altında büyük bir otopark da bulunuyor. Aracınız için park yeri arıyorsanız burası konum olarak güzel.

Bonus: Atakum Sahili

Gelelim Karadeniz’in belki de en güzel sahil şeridine. Upuzun kumsalı, kilometrelerce uzanan bisiklet ve yürüyüş parkuru, kafeleri, pubları ve restoranlarıyla gün geçtikçe popülerliğini artıran Atakum, Samsun’un göz bebeği haline geldi. Özellikle de yaz aylarında gece geç saatlere kadar canlı bir atmosfere sahip. Atakum ayrı bir ilçe olsa da aslında biz Samsunlularca merkez sayılır. Minibüs, tramvay, otobüs veya kendi aracınızla kısa sürede Atakum’a geçebiliyorsunuz. Sahilden çoğu kez bisikletle, birkaç kez de yürüyerek Atakum’a geçmiştim. Samsun’a geliyorsanız Atakum’a uğramanızı tavsiye ederim.

İskeleden bir Atakum fotoğrafı

Kısa Bir Not:

Samsun’da maalesef bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Sizden ricam buraya uğramayın. Samsun’da, Türkiye’de veya dünyanın başka bir yerinde bu tarz yerlere prim vermemek gerekiyor. Onun yerine merkezde sayılmasa da belediyeye bağlı olan Kedi Kasabası’nı ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz. Burada kedilerin lüks bir yaşam sürdüğünü söyleyebilirim. Kendilerine ait “villaları” var daha ne olsun. Ziyaret için şart olmasa da yanınızda giderken kedi maması götürebilirsiniz. Samsun Kedi Kasabası ile ilgili bir haber: Kediler

Renkli yolculuklar!

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top