Samsun Gazi Müzesi Gezisi

Samsun Gazi Müzesi, Türkiye tarihi açısından bir dönüm noktasına yakından şahitlik etmiş bir müze. Kayıtlara göre 19 Mayıs’ta Samsun’a gelen Mustafa Kemal Atatürk burada konaklamış ve milli mücadelenin ilk adımlarını burada atmış. İki katlı bu değerli müze haftanın her günü saat 08:00 -19:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Gazi Müzesi’ni gezmek için 20-30 dakika kadar zaman ayırmanız yeterli olacaktır. Müze ziyaretiniz için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Giriş ücretsiz.

samsun gazi müzesi rehberi

Samsun Gazi Müzesi Tarihi

Samsun Gazi Müzesi, 1902 yılında inşa edilmiş ve bir süre Mantika Palas adında bir otel olarak hizmet vermiş. Bildiğiniz üzere tarihler 19 Mayıs 1919’u gösterdiğinde 9. Ordu Müfettişi olarak görevlendirilen Atatürk ve beraberindeki 18 silah arkadaşı, milli mücadeleyi başlatmak üzere İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıkmıştı. Samsun’a geldiklerinde Havza’ya geçmeden önce 6 gün kadar bu otelde konaklamışlar ve Kurtuluş Savaşı mücadelesini planlamaya burada başlamışlar. Bu açıdan ülkemiz tarihi açısından oldukça önemli bir müze. Kurtuluş Savaşı’ndan yıllar sonra sembolik değer taşıyan bu müze vali tarafından Atatürk’e hediye edilmiş. Atatürk ve eşi Latife Hanım Samsun’a 3. ve 4. gelişlerinde burada konaklamışlar. Atatürk’ün ölümünden sonra ise belediye tarafından 1940 yılında Gazi Müzesi olarak ziyarete açılmış. Bugün bu önemli müzede o günlerin izlerini taşıyan 191 adet eser sergilendiği belirtiliyor.

Müze tarihi hakkında daha fazla bilgi için: Müze

Atatürkün-TBMM-Önündeki-Bir-Fotoğrafı-Samsun-Gazi-Müzesi

Samsun Gazi Müzesi

Müzeye ilk girdiğiniz anda sizi geniş bir salon karşılıyor. Burada; milli mücadele yıllarına ait fotoğraflar, dev bir yağlı boya tablosu, Atatürk’ün birtakım kişisel eşyaları ve Atatürk ve 18 silah arkadaşının Samsun’a çıkışını temsil eden “Tütün İskelesi” kabartmasını görebilirsiniz. Özellikle Tütün İskelesi kabartmasını ben çok beğendim. Gayet başarılı bir çalışma olmuş. Ayrıca meşhur Bandırma Vapuru’nun küçük maketleri de bu salonda yerini almış.

Tütün-İskelesi-Kabartması-Samsun-Gazi-Müzesi-Gezisi

İkinci Kat

İkinci kata çıktığınızda Atatürk ve 18 silah arkadaşının balmumu heykelleri ile oluşturulan güzel bir kompozisyon ile karşılaşıyorsunuz. Bu katta bulunan diğer bölümleri gezerken de Atatürk’ün kişisel eşyalarını ve burada kalırken kullandığı odaları görebilirsiniz. Kendisine hediye gelen eşyaları ve yurdun farklı noktalarından bir araya getirilen objeler de sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Atatürkün-Kullandığı-Yatak-Samsun-Gazi-Müzesi
taturk-ve-18-Silah-Arkadasi-Balmumu-Heykelleri

Samsun Gazi Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Samsun’un merkezi sayılan Cumhuriyet Meydanı’nın yanı başındaki bu müzeye; terminalden, havaalanından veya şehrin farklı noktalarından rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Terminaldeyseniz, otobüs servisleri ile meydana geçiş yapabilirsiniz. Havaalanından şehre gelirken de Havaş / Havataş servisleri sizi meydana bırakabilir. Eğer Atakum veya şehrin farklı noktalarındaysanız, en rahat ulaşım seçeneği olarak tramvayı kullanarak meydana geçebilirsiniz. Kendi aracınızla Samsun’da geziyorsanız, meydanın doğu yönünde bulunan yeraltı otoparkına aracınızı bırakarak müzeyi gezebilirsiniz.

Renkli yolculuklar!

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top