İspanyada Saat Kaç?

Londra ile aynı saat diliminde yer alması daha mantıklı olan Madrid’in, Münih ile aynı saat dilimini kullanıyor olması size şaşırtıcı gelebilir. Peki İspanyada Saat Kaç? Yanlış zaman diliminde yaşayan bir AB ülkesinin zaman dilimleriyle olan ilişkisine birlikte bir göz atalım.

Not: Biz sürekli Yaz Saati uygulamasına geçtiğimiz için İspanya ile aramızda yıl içerisinde 6 ay “1” ve diğer 6 ay “2” saatlik zaman dilimi farkı bulunuyor. Aşağıda CET ve TRT birimleri sadece bilgi amaçlı yer alıyor o yüzden aklınızı karıştırmasın. İspanya ve Türkiye’deki güncel saatler:

MADRID, İSPANYA

İSTANBUL, TÜRKİYE

MADRID, İSPANYA

İSTANBUL, TÜRKİYE

İspanya'da Zaman Kavramı

İspanya denilince aklımıza ilk gelen kelimelerden biri “Siesta” oluyor. Bol tatil günleri ve Siesta’larıyla bilinen İspanyollar bizim gibi biraz rahat bir millet. Zamanla olan ilişkileri bize çok benziyor. Bir İspanyol size; “Saat 1’de buluşalım.” derse, aynı bizdeki gibi 1:15 veya 1:30’da buluşmaya hazırlıklı olmalısınız. Bir iş için size “Yarın yaparım.” derse, 1 haftaya sarkabileceğini bilmelisiniz. Yalnız bunun dışında İspanya’nın zaman kullanımına dair ilginç bir geçmişi bulunuyor.

İspanyada Saat Kaç?
Romantizm Müzesi'nden antika bir saat
İspanyada Saat Kaç?
"İnsanlar El Rastro'ya geçmişlerini aradıklarından habersiz şekilde gidiyor.

İspanyada Saat Kaç?

“İspanya’da saat kaç?” sorusuna İspanya’nın yanlış saat dilimini kullanıyor olmasından başlayalım. Takvim yaprakları 1940 yılını gösterdiğinde, dikdatör Franco İspanya’yı bugün bile etkileyen kararlarından birine imza attı. Franco, Nazi Almanya’sına olan bağını ve desteğini göstermek adına 16 Mart 1940’ta saatleri 1 saat ileri alarak Almanya ile eşitledi. Bu da bugün dahil olmak üzere İspanya’nın 80 yıl gibi bir süre boyunca yanlış zaman dilimini kullanmasına yol açtı. İlginç değil mi? Bir AB ülkesi yanlış zaman diliminde yaşıyor…

2. Dünya Savaşı bittikten sonra nasılsa normale döneriz diye düşünen İspanyollar, Franco devrildikten sonra bile aynı zaman dilimini kullanmaya devam ediyor ve bu da İspanya’da birçok tartışmaya yol açmış. Tartışmakta haklılar çünkü İspanyolların yemek yeme saatlerinden tutun da uyku saatlerine kadar günlük alışkanlıkları doğal seyrinden sapmış durumda.

Hangi Zaman Dilimini Kullanalım?

Bildiğiniz üzere dünyada farklı zaman dilimleri kullanılıyor. Bunda en önemli etken coğrafi konum olsa da ülkelerin kendi tercihleri de etkili olabiliyor. Örneğin, Rusya 2011’de sürekli Yaz Saati uygulamasına geçti ama 2014’te vazgeçmek zorunda kaldı. Bildiğiniz gibi ülkemizde artık tek bir zaman dilimi kullanılıyor. Yaz / Kış saati uygulamalarına tarihsel olarak baktığımızda ise enerji kullanımı ve hayvan yetiştiriciliğinde verimlilik gibi iki önemli neden ortaya çıkıyor. Yalnız teknolojinin bugün geldiği nokta ve insanların sosyal yaşamlarındaki alışkanlıklar nedeniyle saat değişikliği konusunda farklı düşünen araştırmacılar arasında kıyasıya bir ispat mücadelesi başlamış durumda.

Dünyanın en ilginç saat koleksiyonlarından biri Yeni Zelanda’da: Claphams Clock Museum 

Avrupa'da Zaman Dilimi Seçme Zamanı

Peki size AB ülkeleri de artık tek bir zaman dilimi kullanmayı tartışıyor desem şaşırır mısınız? Şaşırmayın, şaşırmayın.. 2018’de Avrupa Komisyonu başkanı sürekli Yaz Saati’nde kalma yönünde Avrupalıların bir isteği olduğunu ve bu yönde bir planı olduğunu duyurdu. Biz Türkiye olarak zaten sürekli Yaz Saati’ne geçmiş durumdayız. İspanya hükümeti ise bu konuda bir komisyon kurdu ve çalışmalara başladı. 80 yıllık bir tartışmadan ve “yanlışlıktan” dönme adına İspanyollar sonunda bu konuda umutlu. “İspanyada saat kaç?” sorusunun yanıtı çok yakında değişebilir.

İlgili Reuters haberine göz atmak için tıklayın: Clock Shifts in EU

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top