UNESCO Dünya Mirası Listesi: Türkiye

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu), kültürel veya doğal özellikleri ile dünya ölçeğinde değerli kabul edilen yerleri veya varlıkları, oluşturduğu UNESCO Dünya Mirası Listesi adı altında toplayan bir kurum. Listeye eklediği özel yerlerin hem tanıtımı hem de korunması için çeşitli katkılarda bulunuyor. 2024 verilerine göre UNESCO Dünya Miras Listesi içerisinde toplamda 167 ülkeden 1073 kültürel veya doğal varlık yer alıyor. Listenin ilk üç sırasında İtalya, Çin ve İspanya bulunurken; 17’si kültürel, 2’si ise hem kültürel hem de doğal miras olmak üzere toplamda 19 varlık ile Türkiye bu listenin 17. sırasında.

Detaylı bilgi için UNESCO Resmi Sitesi: UNESCO

Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi Varlıkları

1.İstanbul'un Tarihi Alanları

İstanbul, 1985 yılında 4 farklı alan ile Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bu alanlar;

  • Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı (Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı)
  • Süleymaniye Koruma Alanı
  • Zeyrek Koruma Alanı
  • İstanbul Kara Surları Koruma Alanı
Unesco Dünya Mirası Listesi 2020
Unesco Dünya Mirası Listesi 2020

2.Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası

Sivas’ta bulunan ve 1228-1229 yıllarında yapımı tamamlanan Divriği Ulu Cami, 1985 yılında listeye girdi.

3.Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti

Bilinen tarihi M.Ö. 1700’lere uzanan Hattuşa, Hitit uygarlığının başkentiydi. Çorum’un Boğazköy ilçesinde bulunuyor. Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında alındı. Hattuşa Örenyeri giriş ücreti 8 TL.

4.Nemrut Örenyeri

Adıyaman’ın Kahta ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut Dağı, sahip olduğu önemli Helenistik kalıntıları ile birlikte 1987 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Nemrut Örenyeri’ne giriş ücretsiz.

Nemrut örenyeri - Unesco Dünya Mirası Listesi 2020
Nemrut örenyeri - Unesco Dünya Mirası Listesi 2020

5.Xanthos-Letoon Antik Kentleri

Antik Çağda Likya’nın en büyük idari merkezi olan Xanthos Antik Kenti ve dini merkezi olan Letoon Antik Kenti; Muğla ve Antalya illeri arasında yer alıyor. Dünya Mirası Listesi’ne alınma tarihleri ise 1988. Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 10 TL iken, Letoon Antik Kenti giriş ücreti 8 TL.

6.Safranbolu Şehri

Klasik Osmanlı ve Anadolu evlerinin yanında, çarşıları ve müzeleriyle birlikte keyifle gezilebilen Safranbolu (Karabük), 1994 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

7.Troya Antik Kenti

Tarihi M.Ö. 3000’lere uzanan ve efsanelere konu olan Troya Antik Kenti (Çanakkale), 1998 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Troya Antik Kenti ziyaret ücreti 25 TL.

8.Selimiye Camii ve Külliyesi

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii, bir zamanlar Osmanlı’ya başkentlik eden Edirne’de bulunuyor. 2011 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

9.Çatalhöyük Neolitik Kenti

9000 yıllık yerleşim tarihi olan Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), 2012 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Çatalhöyük Örenyeri’ne giriş ücretsiz.

10.Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı

Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine tanıklık etmiş olan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), sahip olduğu eşsiz yapılarıyla 2014 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı. Bergama’da ziyaret edilecek yerlerin giriş ücretleri şöyle; Asklepion 20 TL, Akropol 25 TL, Kızılavlu (Bazilika) 5 TL, Bergama Müzesi 5 TL.

11.Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’daki; Hanlar Bölgesi, I. Murat Külliyesi, I. Bayezid Külliyesi, I. Mehmed Külliyesi, II. Murad Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü tek bir alan olarak 2014 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

12.Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

8.000 yıllık Hevsel Bahçeleri ve 7.000 yıllık Diyarbakır Kalesi, 2015 yılında Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandı.

13.Efes Antik Kenti

9.000 yıllık tarihiyle dini, idari, ticari ve kültürel açıdan medeniyetlere başkentlik yapmış olan Efes Antik Kenti (İzmir), 2015 yılında (geç de olsa) Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Efes Antik Kenti giriş ücreti 40 TL.

Türkiye'nin UNESCO Listesi: Efes Antik Kenti

14.Ani Arkeolojik Alanı

5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Ani Örenyeri (Kars), 2016 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Ani Örenyeri ziyaret ücreti 8 TL.

15.Afrodisias Antik Kenti

Helenistik dönemden itibaren özellikle heykel sanatının merkezi olan Afrodisias Antik Kenti, Aydın ilinin Karacasu ilçesinde bulunuyor. 2017 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Afrodisias Antik Kenti giriş ücreti 15 TL.

16.Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Kültürel ve Doğal Miras)

Masalsı bir atmosfere sahip olan Kapadokya, 1985 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Göreme Milli Parkı ve Göreme Açık Hava Müzesi’nin yanında, Kapadokya’daki yeraltı şehirleri de görmeye değer. Göreme Açık Hava Müzesi giriş ücreti 30 TL.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

 

17.Pamukkale - Hierapolis Antik Kenti (Kültürel ve Doğal Miras)

1988 yılında Dünya Mirası Listesi’ne alınan Hierapolis Antik Kenti, Pamukkale’yi de içerisinde barındıran geniş bir arkeolojik alana sahip. Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti 35 TL.

Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale

18.Göbeklitepe Arkeoloji Alanı

12.000 yıllık bir geçmişe sahip olan Göbeklitepe, Şanlıurfa’ya 20km uzaklıkta bulunuyor. Dünyanın en eski tapınağı olma özelliğine sahip. 1 Temmuz 2018’de Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

19.Arslantepe Höyüğü (Malatya)

Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü, geç Kalkolitik Dönem’den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanması, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle 2021’de UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi.

Unesco Dünya Mirası Listesi'ndeki Varlıklarımız 2024

Dünyanın en güzel ülkesinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki varlıkları şimdilik bunlar. Yakında Samsun Kızılırmak Deltası & Kuş Cenneti’nin de bu listeye gireceğini duydum. Şüphesiz bu listeye girmeyi hak eden güzelliklerimizin sayısı çok fazla. Umarız hak ettikleri değeri en kısa zamanda elde ederler.  

Türkiye’deki müzeler ile ilgili resmi bilgi için: Müzelerimiz 

Türkiye’nin tarihi ve doğal güzellikleri ile ilgili resmi bilgi için: Kültür Varlıklarımız 

Renkli yolculuklar!

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top