Bali’nin En Renkli Müzesi: Setia Darma Kukla ve Maske Evi

Setia Darma Maske ve Kukla Evi, Bali Adası’nın turizm merkezlerinden olan Ubud’da bulunuyor. Sergilediği binlerce parçalık maske ve kukla ile kesinlikle ziyaret etmeye değer bir müze. Endonezya, Afrika, Japonya, Meksika, Çin, Sri Lanka ve Kore’den yaklaşık 1300 maskeye; Endonezya, Çin, Malezya, Tayland, Myanmar, Kamboçya, Hindistan, Laos, Sri Lanka ve Kore’den de yaklaşık 5700 kuklaya ev sahipliği yapıyor. Tüm bu maske ve kuklalar, 9 ayrı geleneksel Cava evinde (Joglo) sergileniyor. Ayrıca geniş bir Bali’ye has tropikal bahçesi ve küçük bir de kafesi var. Her gün saat 08:00 ile 16:00 arası açık olan bu müze için belirli bir giriş ücreti bulunmuyor ancak küçük de olsa bir miktar bağış yapmanız bekleniyor. Ben müze ziyaretimin ardından 30.000 Rupiah (37 TL) kadar bağış yaptım.

Bali Adası’nın turizm merkezi Ubud’da gezilecek yerler: Ubud’da Neler Yapılır?

Setia Darma House of Masks & Puppets - Ubud Museums
Setia Darma Maske ve Kukla Evi Gezi Rehberi - Ubud Gezi Notları
Seti Darma Maske ve Kukla Evi - Ubud'da Neler Yapılır?

Setia Darma Maske ve Kukla Evi

Setia Darma Maske ve Kukla Evi’ndeki (Setia Darma House of Masks & Puppets) kukla ve maskeleri incelerken, hem Endonezya’nın renkli kültüründen esintiler hem de dünyanın çeşitli yerlerinden örnekleri görme fırsatım oldu. Kimi kukla ve maskelerin yanlarında, karakterlerine dair bilgiler de yer alıyor. Bunun yanında, oyunlarda ve kukla gösterilerinde kullanılan enstrümanlar ve kostümler de bu müzede sergileniyor. Ayrıca bizdeki Hacivat-Karagöz kuklasına benzer tarzda gölge oyununa yönelik hazırlanan kuklalar da gördüm. Eğer Bali’ye geliyorsanız bu müzeyi görmenizi tavsiye ederim. Endonezya’nın farklı bir bölgesini ziyaret etmek istediğinizde de mutlaka bir yerlerde bir maske veya kukla müzesi bulabileceğinizi tahmin ediyorum.

Setia Darma Maske ve Kukla Evi, Ubud'un Müzeleri - Endonezya
Setia Darma Maske ve Kukla Evi - Bali Adası, Endonezya

Endonezya’nın Eskimeyen Geleneği

Endonezya’da maskeler ve kuklalar belki de diğer ülkelerde olmadığı kadar kültürün bir parçası haline gelmiş. Özellikle Java Adası bu konuda başı çekerken, Bali’de de dansların, oyunların, hikayelerin ve hediyelik eşya sektörünün temelinde kendine yer bulmuş. Örneğin; Ubud’da izlediğim Keçak Ateş Dansı gösterisinde anlatılan hikayedeki bazı karakterler iyi ve kötüyü simgeleyen maskelerden takıyorlardı. Endonezya’nın yüzyıllardır süregelen maske ve kukla geleneği, Hinduizm, Budizm ve İslam geleneklerinin etkisiyle de şekillenmiş. Renklerde, şekillerde, sembollerde, karakterlerde ve hikayelerde net bir şekilde görülüyor. Ayrıca sadece Cava Adası’nın farklı bölgelerinde bile farklı tipte maske ve kukla gelenekleri oluşmuş. Endonezya’da yapılan maske ve kuklalar; hayvan, insan veya tanrıyı simgeleyecek şekilde ağaçtan ve özel kağıtlardan yapılıyor. Ağaçlardan yapılanlarda el hüneri ve oymacılık önemliyken, kağıttan yapılanlarda ezilen kağıda şekil vermeye yarayan kağıt kalıpları kullanılıyor.

Seti Darma Maske ve Kukla Evi , Ubud Gezi Rehberi
Setia Darma House of Masks & Puppets - Ubud Guide
Setia Darma House of Masks & Puppets - Barack Obama Puppet & Mask - Ubud, Indonesia
Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top