Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kapadokya coğrafyasındaki bir çok yeraltı şehri arasından en özel olanlardan biri. Milattan önce yaklaşık 1200’lere tarihlenen Derinkuyu Yeraltı Şehri, yaklaşık 85 metre derinliğe ve 8’i ziyarete açık toplam 18 kata sahip. Şehir içerisine; mutfak, oturma odası, ahır, kiler, yemekhane, şaraphane, kilise, havalandırma bacası ve su kuyusu gibi günlük yaşamı sürdürebilmek için gerekli olan hemen hemen her şey yerleştirilmiş. Buna odalar arasında iletişimi sağlamak için açılmış haberleşme delikleri de dahil. Yeraltı şehrini gezerken, burada ortaya konulan emeğe ve işçiliğe şaşırmamak elde değil. Eğer Kapadokya’yı gezmeyi düşünüyorsanız, Kaymaklı veya Derinkuyu yeraltı şehirlerinden birini de gezi listenize eklemenizi tavsiye ederim.

Nevşehir Kaymaklı Yeraltı Şehri gezi yazısı: Kaymaklı Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Bu kompleks yapıya sahip olan yeraltı şehri, özellikle savaşlardan ve istilalardan kaçıp güvenle saklanılabilecek bir yer ihtiyacı olduğundan dolayı inşa edilmiş. Gerektiğinde 20 bin kişiye kadar insana sığınak olabiliyormuş. Yeraltı şehri içerisindeki odalar ve bölümler arasındaki tünel geçişleri, tekerlek şeklinde yontulmuş bir kaya parçası ile kapatılabiliyor. Bu da, yeraltı şehrine gelebilecek olası saldırılar için ekstra bir güvenlik önlemi olarak kullanılıyormuş. Derinkuyu’da yaşayan bir iki kişiyle Derinkuyu Yeraltı Şehri ile ilgili konuşurken öğrendiğime göre, Derinkuyu’dan Nevşehir’e kadar yeraltında 30 kilometrelik bir tünel bağlantısı da varmış. Kaymaklı Yeraltı Şehri’nden de geçen bu tünel aslında birden fazla yeraltı şehrini de birbirine bağlıyormuş. Kimisi 30 bin kişiyi ağırlayabilen bu yeraltı şehirlerinin birçoğu hala gizemini koruyormuş. Derinkuyu’da olduğu gibi aslında tüm bu coğrafyada hala keşfedilmeyi bekleyen birbirinden ilginç tarihi ve kültürel öğelerin olduğunu bilmek insanda merak uyandırıyor. Kapadokya… Sen ne güzelsin!

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin iç yapısı, Kaymaklı Yeraltı Şehri’ne göre biraz daha geniş geldi bana. Yine de her ikisinde de odalar ve katlar arasında gezinirken klostrofobik bir hisse kapılmıyorsunuz. Bazı galeriler tünelle veya merdivenle aynı katta birden fazla odaya bağlanıyor. Duvarlara asılı mavi ve kırmızı okları takip ederek yönünüzü bulabiliyorsunuz. Yeraltı şehri içerisinde oda ve katlarla ilgili bilgi alabileceğiniz bir imkan bulunmuyor. O yüzden ya bir rehber bulmanızı ya da yeraltı şehrini ziyaret etmeden önce ilgili kaynakları okumanızı tavsiye ederim.

Derinkuyu Gezi Yazısı

Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne Nasıl Gidilir?

Sizi kendine hayran bırakacak Derinkuyu Yeraltı Şehri’ni ziyaret etmek için Nevşehir’den bir minibüsle de Derinkuyu’ya gelebilirsiniz. Yarım saatlik bu yolculuk için 10 TL ödemeniz gerekiyor. Nevşehir’in otobüs terminalinden de Derinkuyu’ya direkt minibüsler var. Eğer Göreme veya Ürgüp’te iseniz öncelikle Nevşehir’e, oradan da Derinkuyu’ya geçebilirsiniz. Yeraltı şehri bu küçük kasabanın tam da merkezinde bulunuyor. Minibüs durağı ise hemen karşısında yer alıyor. O açıdan ulaşımı rahat bir yer. Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyaret ücreti ise 100 TL. Müzekart’ınız varsa ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz. Bu arada eğer gezmeyi seven biriyseniz bir yıllık ücreti 60 TL olan Müzekart’ı edinmenizi tavsiye ederim.

Müzekart satın almak için tıklayın: Müzekart Resmi Site

Bu Yazıyı Paylaşın
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top